De SnelInzetbare Groep ter Medische Assistentie Schiermonnikoog, beter bekend als het SIGMA team, heeft woensdag 4 oktober een nieuw voertuig voor geneeskundige hulpverlening bij calamiteiten gekregen.De sleutel van het nieuwe hulpverleningsvoertuig werd door directeur operations van UMCG ambulancezorg, Marieke Schnoing, overhandigd aan de teamleider van het SIGMA team, Reinharda Groendijk.
Een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) is een groep vrijwillige hulpverleners die ingezet kan worden wanneer de reguliere (spoedeisende) medische hulpverlening voor bijvoorbeeld een ramp of ongeval niet toereikend is. Het voornaamste doel van een SIGMA-team is het logistiek en medisch ondersteunen van het AMBU-team op Schiermonnikoog. Het doel is het redden van levens in een rampgebied door slachtoffers zo veel mogelijk stabiel te maken voordat ze per ambulance vervoerd kunnen worden naar een traumacentrum of de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) van een gewoon ziekenhuis.
De Waddeneilanden hebben in de structuur van de grootschalige geneeskundige hulpverlening een bijzondere positie. Bij grote calamiteiten is bijstand van het vaste land niet overal snel beschikbaar. Dat geldt vooral voor de Friese eilanden Dat betekent dat Schiermonnikoog in de eerste anderhalf tot twee uur van een groot incident ‘selfsupporting’ moeten zijn. Daarom krijgt Schiermonnikoog een nieuw calamiteitenvoertuig, bemand door lokaal geworven en getrainde vrijwilligers, die de ambulancezorg op het eiland ondersteunen.
De standaarduitrusting is aangevuld met materialen voor advanced life support. En vanwege de zware terreinomstandigheden op het strand en in de duinen zijn de GGB-voertuigen voor de eilanden ook robuuster en voorzien van vierwielaandrijving. Met dit nieuwe voertuig en een groep goed getrainde hulpverleners is het SIGMA team op Schiermonnikoog voorbereid op calamiteiten en ongevallen.