FERWERT – Als de politie na de moord op de 30-jarige Simone de Laat in haar woning in Ferwert in december 1989 buurtonderzoek doet, vinden ze maar één echte getuige. Maar is deze getuige wel een getuige of misschien toch een potentiële verdachte?
Die vraag wordt opgeworpen in een podcast van de Peter R. de Vries Foundation, die al eerder aandacht aan deze Friese moordzaak heeft besteed. De getuige, een overbuurman van Simone, is de enige die iets heeft gehoord rond het tijdstip van de moord. Hij hoort, als enige, een auto rijden in de doodlopende Roulastrjitte.
Het huis van Simone aan de Roulastrjitte in Ferwert
De man weet zelfs te vertellen om welk merk en type auto het gaat en beweert voorts dat de auto een imitatie-uitlaat heeft. Hij kan daarentegen niet vertellen in welke richting de auto is gereden. Dat is opvallend, omdat er in de doodlopende straat maar twee opties zijn. Er blijkt geen buurtbewoner te zijn met zo’n auto en er is ook niemand die bezoek heeft gehad van iemand met zo’n auto. Daar komt bij dat de verklaringen van de getuige niet altijd stroken met die van zijn vrouw, die feitelijk als enige hem een alibi kan verschaffen.
Er zijn wel twee mensen in de omgeving van Simone de Laat met zo’n auto: haar vader Wim en haar vriend Rob, met wie ze een latrelatie heeft. Tot drie keer toe richt de politie het onderzoek dan ook op deze twee mensen. Echter, elke keer (in 1989, 2004 en 2007) vindt de politie geen overtuigend bewijs tegen Wim en Rob. De getuige blijft een getuige.
De getuige wil niet met de pers praten. Onderzoek naar zijn achtergrond is wel mogelijk. Uit het dossier en online archieven blijkt, dat hij een lang strafblad heeft. Hij is op zijn minst acht keer veroordeeld voor tientallen inbraken, diefstallen en andere strafbare feiten. Er zijn familieleden die beweren dat hij in de jaren zeventig of tachtig zijn eigen huis in brand heeft gestoken om zo het verzekeringsgeld op te strijken.
Meerdere andere getuigen zeggen dat de man extreem agressief is. Een aantal mensen is nog steeds bang voor hem. Ze komen ook met voorbeelden. Zo zou hij, zonder duidelijke aanleiding, een man met een ijzeren staaf van de fiets hebben geslagen. In 2010, hij ligt dan in scheiding, wordt hij ervan verdacht zijn vrouw om het leven te hebben willen brengen door haar huis in brand te steken. De rechter spreekt hem vrij, maar ook daarna blijft hij haar bedreigen.
De relatie tussen Simone en de getuige is in eerste instantie goed, maar verslechtert aanzienlijk in 1988 en 1989. Simone beschuldigt de getuige van ontucht met een minderjarig meisje. De getuige zegt dat Simone niet goed op haar beide kinderen past en hen ook mishandelt, al is daar geen bewijs is. Een jaar voor de moord doet Simone de Laat aangifte van smaad en laster. In 1989 ontdekt de sociale dienst dat de getuige een illegale garage runt in Blije.
Simone de Laat met haar zoon Kevin
Dat werpt de vraag op of Simone de dienst heeft getipt? Of denkt de getuige dat Simone de dienst getipt heeft? Niemand die het weet, maar het zou een motief kunnen zijn. Uitgebreid onderzoek naar die scenario’s is nooit gedaan. De moord op Simone de Laat is mede daarom nu al jaren een cold case, een van de zeventien in Friesland. In de podcast van de Peter R. de Vries Foundation (te vinden bij onder meer Spotify en Apple Podcasts) zeggen slachtofferadvocaat Annemiek van Spanje en directeur Kelly de Vries van de Foundation dat het scenario dat deze getuige meer met de moord te maken heeft nooit goed is onderzocht. Dat zou de zaak volgens deze vrouwen wel verdienen. De politie en het Openbaar Ministerie zien geen aanknopingspunten om de zaak opnieuw te onderzoeken.
“We willen absoluut geen heksenjacht ontketenen in dit verhaal, maar dit scenario moet wel goed uitgelopen worden. Dat verdient Simone. Ook al zou blijken dat deze meneer er niets mee te maken heeft, dan nog moet dit wel ècht onderzocht worden.”
Ook de Vlaamse DNA-deskundige Sofie Claerhout ziet nog genoeg mogelijkheden. Er is al jaren geen DNA-materiaal in deze zaak onderzocht, terwijl er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn dan vroeger. “Als er nog materiaal aanwezig is, dan kun je dat onderzoeken. Tegenwoordig heb je met één huidcel in principe genoeg.”
Olga de Laat, zus van Simone, in gesprek met Kelly de Vries
In de podcast legt Olga de Laat, een zus van Simone, tenslotte uit wat het voor haar en de familie zou betekenen als de politie toch nog antwoorden vindt. “Alleen mijn vader en Rob zijn zwaar onder vuur genomen. En verder hebben ze alleen maar die kant opgekeken en niks anders onderzocht. Een antwoord op de vraag ‘waarom’ is voor de familie erg belangrijk.” “En natuurlijk willen we ook weten wie het gedaan heeft. Dat zou ons zo veel brengen. Dat is gewoon niet voor te stellen.”
Als u informatie over deze zaak wilt delen, dan dat via de website van de Peter R. de Vries Foundation. De tips komen rechtstreeks bij Kelly de Vries terecht. U kunt de tip ook anoniem delen door de optie ‘Behandel mijn tip anoniem’ aan te klikken. Omrop Fryslân-journalist Jacob Stelwagen doet al twee jaar onderzoek naar de zaak. Tips voor hem zijn welkom via jacob.stelwagen@omropfryslan.nl.