NOARDBURGUM – De overheid is niet voorbereid op de gevolgen van grote branden met zonnepanelen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagmiddag, op basis van onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Bij zo’n brand kunnen de deeltjes van zonnepanelen kilometers verderop terechtkomen, net als bij de grote brand die afgelopen mei houthandel Van der Wal in Noardburgum in de as legde. Als dat gebeurt, weet niemand wie die moet opruimen, volgens het IFV.
Volgens het onderzoek, waarvan de uitkomsten in handen zijn van RTL Nieuws, is er nauwelijks iets bekend over de zogeheten ‘depositie van zonnepanelen’. Er bestaan ook geen procedures voor. Terwijl die wel nodig zijn, om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor het opruimen, de schadeafhandeling en de zorg voor dier- en voedselveiligheid.
Het IFV pleit voor protocollen voor dit soort branden. Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel wil dat er voortaan beter nagedacht wordt over waar grote hoeveelheden zonnepanelen worden gelegd. “Bij een houthandel op het dak, daar zit wel heel veel brandstof onder, natuurlijk”, aldus Gebben tegen RTL Nieuws.
Het RIVM doet op dit moment nog onderzoek naar hoe schadelijk branden met zonnepanelen precies zijn.