VIDEO: Nazi-jager Jack Kooistra in het zonnetje gezet met nieuwe onderscheiding · Foto('s): Omrop Fryslân | Auke Zeldenrust
  Omrop Fryslân | Auke Zeldenrust

VIDEO: Nazi-jager Jack Kooistra in het zonnetje gezet met nieuwe onderscheiding

woensdag 14 augustus 2024

LEEUWARDEN – De 94-jarige Jack Kooistra is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De oud-journalist, schrijver en nazi-jager krijgt de onderscheiding voor bijzondere verdiensten, zo schrijft Omrop Fryslân. 

Kooistra was sinds 1998 al Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maar de Koning heeft besloten dat hij wordt bevorderd. Kooistra werd geboren in De Westereen, woonde tot voor kort in Hurdegaryp en woont op dit moment in Leeuwarden. Kooistra wist niet wat hij zag toen hij de Statenzaal binnenkwam. Die was speciaal voor de gelegenheid versierd. Hij kreeg zijn onderscheiding uit handen van de commissaris van de Koning Arno Brok. Kooistra was rechtbankjournalist en voetbalscheidsrechter op hoog niveau, maar is vooral bekend geworden door zijn strijd voor het opsporen van oorlogsmisdadigers. Hij heeft een groot archief aangelegd met namen van slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de strijd in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Tien jaar toen de oorlog uitbrak

Kooistra heeft de oorlog zelf nog meegemaakt, hij was tien jaar oud toen de Duitse bezetter binnenviel. In die tijd zette hij ook een eerste naam op papier, die van een visboer uit zijn dorp. Het vormde het begin van een levensmissie tegen onrecht. Intussen heeft hij meer dan 180.000 namen van oorlogsslachtoffers verzameld. In het museum Militair Mobiel Depot in Loosdrecht worden al zijn dossierkaarten bewaard.

Slachtoffers en daders

Hij schreef alle gegevens met de hand op kaartjes, die hij eerder in koffers op zolder bewaarde. Kooistra wil vooral nabestaanden helpen met de informatie, door ze duidelijkheid, rust en troost te kunnen geven. Het opsporen van daders ging Kooistra niet snel genoeg. Daarom besloot hij dat zelf maar op te pakken. Het was ook een vorm van wraak, heeft hij wel eens gezegd. “Justitie deed niks, dus toen dacht ik: dan moet ik het maar doen.” De officier van justitie vroeg Kooistra zelf om te stoppen met zijn jacht. “Maar toen heb ik gezegd: ik stop niet voor geweld”, vertelde Kooistra.

Twee van de oorlogsmisdadigers die Kooistra kon opsporen waren Jacob Luitjens (‘de Schrik van Roden’) en Herbertus Bikker (‘de Beul van Ommen’). Kooistra kreeg beide mannen voor het gerecht. Kooistra werd daarom ook wel de Friese Simon Wiesenthal genoemd.

Mensen een gezicht geven

Toch blijft Kooistra het meest trots op zijn onderzoek naar de slachtoffers zonder naam of verhaal. Of het nu verzetsmensen, Joden of ‘gewone’ mensen waren. “Die heb ik weer een gezicht gegeven”, zei hij. “Ik heb mensen geholpen die ten einde raad waren omdat ze niet wisten wat met hun vader, broer of zoon was gebeurd.” Door de jaren heen schreef Kooistra verschillende boeken. Acht jaar geleden kreeg hij de Zilveren Anjer van het Cultuurfonds voor zijn schrijven over de oorlog. Vorig jaar kwam de documentaire ‘Hunting Jack’ over Kooistra uit.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 09:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 09:00 - 12:00
    De B&W Show
    Eindejaarsprogrammering
  • 12:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?