Natuurorganisaties vinden laagvliegen met transportvliegtuigen in broedperiode onverantwoord · Foto('s): Defensie
  Defensie

Natuurorganisaties vinden laagvliegen met transportvliegtuigen in broedperiode onverantwoord

dinsdag 13 april 2021

MARNEWAARD – Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging hebben grote zorgen over geplande oefening Orange Bull van de Luchtmacht. Op verschillende plekken in Nederland, waaronder boven de Vliehors en de Marnewaard, zal tijdens de broedtijd van vele vogels worden geoefend met zeer laagvliegende transportvliegtuigen. Uit onderzoek blijkt dat juist deze transportvliegtuigen zeer verstorend zijn. Daarom hebben de natuurorganisaties gezamenlijk een bezwaarschrift bij de minister van Defensie ingediend.

Verstoring scholeksters
Afgelopen jaren heeft onderzoek plaatsgevonden naar de invloed van verschillende luchtvaartuigen op scholeksters op de Vliehors. Volgens de onderzoekers hebben laagvliegende transportvliegtuigen boven de Waddenzee een grote verstorende invloed. Uit waarnemingen bleek dat vogels na verstoring door deze specifieke vliegtuigen, wel tientallen minuten rondvlogen, en soms zelf uitweken naar andere eilanden in de Waddenzee.

In strijd met beschermingsmaatregelen
De natuurwaarden op de Vliehors staan door de vele activiteiten in dit gebied onder druk. Daarom heeft de minister van LNV in het Natura 2000-beheerplan voor dit gebied vastgelegd dat hier nesten van bijvoorbeeld plevieren en dwergsterns beschermd moeten worden tegen verstoring. Broedlocaties moeten daarom al vanaf eind februari preventief worden afgesloten. Het toestaan van een oefening met laagvliegende transportvliegtuigen in de broedtijd staat naar de mening van de natuurorganisaties haaks op de intentie van deze beschermingsmaatregelen.

Zorgplicht
Het organiseren van deze oefening door Defensie in de broedtijd staat ook in schril contrast met de recente oproep van de gezamenlijke natuurbeheerders aan het publiek om juist in deze periode rekening te houden met de kwetsbare dieren in natuurgebieden. Voor iedereen, ook voor Defensie, geldt immers de wettelijke zorgplicht om goed voor in het wild levende dieren in hun leefomgevingen te zorgen. De natuurorganisaties vinden het dan ook niet uit te leggen waarom Defensie uitgerekend in deze periode gaat oefenen met zeer laagvliegende en zeer verstorende transportvliegtuigen.

Hercules transportvliegtuigen vanwege technische problemen aan de grond

Beide C-130 Hercules transportvliegtuigen die sinds maandag parachutisten en ladingen zouden droppen, staan aan de grond. De bedoeling was dat de luchtmacht zou oefenen ter voorbereiding op een inzet in Mali later dit jaar. De toestellen hebben te kampen met technische mankementen. Eén van de defecte toestellen is naar verwachting woensdagavond weer inzetbaar. De reparaties aan de andere Hercules vergen meer tijd. De luchtmacht beschikt over nog 2 C-130’s, maar die zijn momenteel in onderhoud.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?