Natuurbeschermers zijn op zoek naar Friese steenuilen · Foto('s): Steenuilenwerkgroep Friesland
  Steenuilenwerkgroep Friesland

Natuurbeschermers zijn op zoek naar Friese steenuilen

donderdag 18 januari 2024

DOKKUM – Natuurbeschermers van de werkgroep Steenuilen Friesland willen steenuilen uit het zuiden van Nederland uitzetten in onze provincie, schrijft Omrop Fryslân. Daarbij gaat het om vogels uit de dierenopvang. Het is een van de maatregels om de zeer zeldzame soort weer in grotere aantallen terug te krijgen in Fryslân. “We gaan proberen ze uit te zetten. Of het effect heeft, weten we niet. We hebben nu contact met meerdere opvangcentra. In het zuiden en oosten van het land zitten heel veel steenuilen en daar zitten ook heel veel uilen in de opvang. Dus waarom niet in Fryslân?”, zegt Johannes Ruurd Fokkens van de werkgroep.

Grote behoefte aan broedplekken

Er circuleert nu een oproep van de werkgroep door de provincie om waarnemingen van steenuilen door te geven. Van tien koppeltjes steenuilen is bekend dat ze in Fryslân leven, maar het moeten er nog meer zijn. Maar waar die zitten, is niet bekend. Als de werkgroep dat wel weet, kunnen ze geringd worden en komen er nestkasten. Omdat er heel veel gebouwen dicht zijn gemaakt, is er een grote behoefte aan broedplaatsen.

De steenuil is een hele kleine uil, die vooral kevers en wormen eet, maar als het zo uitkomt ook kleine vogeltjes. Wat ze volgens Fokkens nodig hebben, zijn “kleinschalige boerderijtjes, singels, het mag wel een beetje rommelig zijn, en veel insecten.” Fokkens hoopt dat er op dit moment nog wel veertig tot vijftig steenuilen zijn in Fryslân. In het verleden waren het er wel twee- tot vierhonderd. Dat kan volgens hem weer. “Er zijn hier genoeg mogelijkheden en er is genoeg ruimte. Ze moeten alleen een duwtje in de rug krijgen”, zegt hij. Wanneer de eerste steenuilen in Fryslân worden uitgezet, is nog niet bekend.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?