DOKKUM – Natuurbeschermers van de werkgroep Steenuilen Friesland willen steenuilen uit het zuiden van Nederland uitzetten in onze provincie, schrijft Omrop Fryslân. Daarbij gaat het om vogels uit de dierenopvang. Het is een van de maatregels om de zeer zeldzame soort weer in grotere aantallen terug te krijgen in Fryslân. “We gaan proberen ze uit te zetten. Of het effect heeft, weten we niet. We hebben nu contact met meerdere opvangcentra. In het zuiden en oosten van het land zitten heel veel steenuilen en daar zitten ook heel veel uilen in de opvang. Dus waarom niet in Fryslân?”, zegt Johannes Ruurd Fokkens van de werkgroep.
Grote behoefte aan broedplekken
Er circuleert nu een oproep van de werkgroep door de provincie om waarnemingen van steenuilen door te geven. Van tien koppeltjes steenuilen is bekend dat ze in Fryslân leven, maar het moeten er nog meer zijn. Maar waar die zitten, is niet bekend. Als de werkgroep dat wel weet, kunnen ze geringd worden en komen er nestkasten. Omdat er heel veel gebouwen dicht zijn gemaakt, is er een grote behoefte aan broedplaatsen.
De steenuil is een hele kleine uil, die vooral kevers en wormen eet, maar als het zo uitkomt ook kleine vogeltjes. Wat ze volgens Fokkens nodig hebben, zijn “kleinschalige boerderijtjes, singels, het mag wel een beetje rommelig zijn, en veel insecten.” Fokkens hoopt dat er op dit moment nog wel veertig tot vijftig steenuilen zijn in Fryslân. In het verleden waren het er wel twee- tot vierhonderd. Dat kan volgens hem weer. “Er zijn hier genoeg mogelijkheden en er is genoeg ruimte. Ze moeten alleen een duwtje in de rug krijgen”, zegt hij. Wanneer de eerste steenuilen in Fryslân worden uitgezet, is nog niet bekend.