Napraten over de verkiezingen in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Napraten over de verkiezingen in de Weekend Nieuwsshow

zondag 21 maart 2021

DE WESTEREEN – De Weekend Nieuwsshow van zaterdag 20 maart 2021 stond voor een groot deel in het teken van de nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de regio Noordoost-Fryslân? En wat kan onze regio de komende jaren van de politiek verwachten? Dat en meer kwam aan bod in de Weekend Nieuwsshow.

Fractievoorzitter Lieuwe Sijtsma van het CDA in Noardeast-Fryslân blikte zaterdag in de Weekend Nieuwsshow terug op de verkiezingen van afgelopen week. Het CDA verloor landelijk flink wat zetels, maar bleef in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel wel de grootste partij. Toch verloor het CDA in beide gemeenten zo’n zeven procent van de stemmen ten opzichte van vier jaar terug. Sijtsma: “Wy libben ek wol wat boppen ús stand yn fergelyk mei oare gemeenten. Mar it is in teken oan de wand dat saken feroarje. De fraach is: is dat tydlik, of struktureel?” Volgens Sijtsma heeft zijn partij het vooral in de afgelopen maanden laten liggen. “De lêste moannen is it kantele. En mei alle respekt foar Wopke Hoekstra, hy kaam net dúdlik oer en makke wat flaterkes.”

Wiersma net buiten de Kamer
Waar het CDA zetels inleverde ten opzichte van vier jaar terug, veroverde de nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer. Femke Wiersma uit Holwerd stond als tweede op de lijst van de BBB en valt daardoor net buiten de Kamer. Toch is Wiersma tevreden met de verkiezingsuitslag. “Wy sitte no as nije partij yn de keamer, dus no krije wy ek budzjetten fan de oerheid. Wy kinne no hûndert persint mear berikke as foar de ferkiezingen.”

Naast de verkiezingen van afgelopen week was er ook politiek nieuws uit de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Raadslid Johan Lammering van Groen NOF maakte bekend zich aan te sluiten bij de fractie van de Partij van de Arbeid. Daarmee bestaat de PvdA in Noardeast-Fryslân nu uit twee raadsleden: Gryte Schaafstal en Johan Lammering. Het raadslid uit Holwerd, die het afgelopen jaar als eenmansfractie in de raad fungeerde, hoefde naar eigen zeggen niet lang na te denken over de stap. “Het is heel bevrijdend als je mensen naast je hebt staan die jouw visie delen. Het was een heel logisch gevolg allemaal.” Op de vraag of de samenwerking met raadslid Schaafstal straks ook soepel zal verlopen, antwoordde Lammering positief: “en ik voel me straks zeker niet beklemd of beperkt”.

Actie voor Gambia
Behalve de politiek was er zaterdag in de Weekend Nieuwsshow ook volop ruimte voor andere nieuwszaken. Zo vertelde huisarts Machteld Smilde over een bijzondere actie voor het dorp Tanjeh in Gambia. Smilde werkte tot voor kort bij een huisartsenpraktijk in Kollum, maar is tegenwoordig werkzaam in Drachten. Met haar crowdfundingsactie wil ze duizenden klamboes aanschaffen voor het dorp in Gambia, om de lokale bevolking te beschermen tegen malaria. Daarmee kunnen volgens de huisarts de komende jaren duizenden levens worden gered.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?