“Dit is een mooi voorbeeld van hoe een faillissement met bijbehorende crisis uiteindelijk zorgt voor een nieuwe aanpak van de zorg in een krimpgebied. Dat kon alleen door goede samenwerking tussen gemeenten, De Friesland en de vangnetstichting.”, aldus directeur van De Friesland Zorgverzekeraar, Bert van der Hoek.
Stichting Continuïteit Zorgverlening Friesland bracht in maart haar slotbeschouwing ‘Een lichtend voorbeeld: hoe het anders kan met de ouderenzorg in Noordoost Friesland’ uit. De zes gemeenten en twee eilanden in Noordoost Fryslân werken nu met De Friesland aan een plan van aanpak over de aanbevelingen uit deze slotbeschouwing.
Kern is samenwerken
Alle partijen hebben elkaar hard nodig in Noordoost Fryslân om welzijn en de leefbaarheid in dorpen, wijken en op de eilanden in stand te houden. Noordoost Fryslân heeft de kans om een voorbeeldregio voor heel Nederland te worden. Kern van het plan van aanpak zit in samenwerking. Tussen de gemeenten en De Friesland Zorgverzekeraar en het Zorgkantoor Friesland. Maar ook met burgers, zorgaanbieders en woningcorporaties.
Aftredend wethouder Sjon Stellinga van Achtkarspelen, tot nu toe de bestuurlijk trekker Zorg binnen het ANNO-samenwerkingsverband van Noordoost Fryslân, is enthousiast.
Samen met De Friesland Zorgverzekeraar/Zorgkantoor Friesland zijn de zes ANNO-gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel) en de eiland-gemeenten Ameland en Schiermonnikoog aan de slag gegaan. Op dit moment wordt o.l.v. gemeentelijk projectleider Han Westerhof een plan van aanpak opgesteld met de uitwerking van concrete acties die op korte en lange termijn de zorg in Noordoost Fryslân toekomstbestendig moeten maken.
Voor de inwoners van Noordoost Fryslân betekent dit o.a. dat er meer aandacht besteed zal worden aan de beschikbaarheid en continuïteit van de ouderenzorg (wat, waar en hoe). Ook zullen per gemeente de burgers meer betrokken worden bij overleg met gemeenten en zorgverzekeraar over de toekomstige inrichting van de zorg. Als concreet voorbeeld wordt momenteel op Ameland gewerkt aan een nieuwe toekomstbestendige opzet van de ouderenzorg, waarbij de thuiszorg en verpleeghuiszorg in één zorgorganisatie gaan samenwerken, daarbij ondersteund door de huisartsen die meer intensieve verzorging kunnen gaan bieden. Met de gemeente, de zorgorganisatie en De Friesland Zorgverzekeraar zijn daarbij ook maatwerkoplossingen uitgewerkt voor passende woonvormen voor ouderen.
Regiovisie vanuit vangnetstichting
Stichting Continuïteit Zorgverlening Friesland werd eind november 2014 opgericht door De Friesland vanwege het faillissement van Zorggroep Pasana. Van de curatoren kreeg deze als ‘vangnetstichting’ de opdracht de continuïteit van de ouderenzorg in Noordoost Fryslân te waarborgen. Daarnaast heeft de stichting met zorgpartijen en de betrokken gemeenten in de regio doorgewerkt aan een visie op toekomstbestendige ouderenzorg in de regio. De vangnetstichting heeft haar werkzaamheden inmiddels afgerond. Bestuurder van de vangnetstichting Haijo Homan geeft in de slotbeschouwing aanbevelingen en doelstellingen voor een visie op een toekomstbestendig zorglandschap in Noordoost Fryslân voor de komende decennia.
Noordoost Fryslân is enerzijds een krimpgebied en anderzijds een regio met een toename van zowel het aantal ouderen als het percentage inwoners met meerdere chronische aandoeningen. Hierdoor ontstaat een toenemende zorgvraag. Omdat mensen ook graag langer thuis wonen, verandert de behoefte aan verzorging en verpleging. Om hier aan te kunnen voldoen zijn voldoende zorgprofessionals zoals woonbegeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen en huisartsen nodig. Daarnaast is een integrale aanpak nodig om de zorg toegankelijk, uitvoerbaar en betaalbaar te houden. Dit vraagt om nieuwe modellen voor samenwerking en bekostiging.