Na maanden stilte is het zover: Noardeast-Fryslân heeft nieuwe coalitie · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Na maanden stilte is het zover: Noardeast-Fryslân heeft nieuwe coalitie

donderdag 17 oktober 2024

DOKKUM – Noardeast-Fryslân heeft na een lang onderhandelingstraject een nieuwe coalitie. De partijen Fryske Nasjonale Partij (FNP), Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân, ChristenUnie en het Christen Democratisch Appél (CDA) zijn tot een akkoord gekomen, zo laat (in)formateur Engbert van Esch weten.

Begin juli adviseerde verkenner Jornt Ozenga de gemeenteraad om een informateur te benoemen. Dit werd Engbert van Esch. Van Esch onderzocht of een coalitie van de genoemde partijen mogelijk zou zijn. De oud-wethouder van Noardeast-Fryslân (periode 2019/2020) leidde daarna ook de vervolg-informatiegesprekken. “De gesprekken zijn in een plezierige, collegiale manier gevoerd, in een sfeer van vertrouwen. Respect en aandacht voor elkaars standpunten waren voortdurend de basis waarop overeenstemming kon worden bereikt.”, schrijft van Esch in zijn verslag.

Twee nieuwe wethouders

Na de coalitiebreuk bleven er drie wethouders in het college. Zij blijven ook in het nieuw te vormen college van B&W. De nieuwe coalitie wil de resterende raadsperiode tot de verkiezingen in maart 2026 opnieuw met vijf wethouders voortzetten. De nieuwe partijen hebben daarom twee kandidaat-wethouders naar voren geschoven: Lysbeth Vellinga-Zeilstra (ChristenUnie) en Maaike Prins (CDA).

Het vorige akkoord is als basis gebruikt voor het nieuwe coalitieakkoord ‘Foar de Mienskip’

Er zijn aanpassingen gedaan die het accent van de nieuwe coalitie benadrukken. De discussie en het proces rondom het asielzoekerscentrum in Dokkum was in juli reden dat de coalitie ten val kwam. Volgens van Esch zijn er in het nieuwe akkoord duidelijke afspraken gemaakt over de opvang van ontheemden. De coalitie wil dat de gemeente zoveel mogelijk zelf de regie in handen houdt.

Nieuwe aanpak van de energietransitie

De nieuwe coalitie wil voortvarend aan de slag met het regelen van een tweede onderstation in Dokkum. Ook de plannen voor zogenoemde ‘smart energy hubs’ in Hallum en mogelijk Betterwird worden in het nieuwe akkoord genoemd.

Kleine dorpsscholen open houden

De gemeente is verantwoordelijk voor goede onderwijshuisvesting. De nieuwe coalitie legt extra nadruk op de kleinere scholen in de dorpen. Het onderwijs moet volgens de partijen kwalitatief goed, bereikbaar en betaalbaar blijven, zeker voor de scholen met een stabiel aantal leerlingen op langere termijn.

Omslag naar circulaire economie versnellen

Er komt in 2025 een onderzoek hoe de gemeente er voor kan zorgen dat er in de hele gemeente op dezelfde manier grondstoffen worden ingezameld. Hiermee wil de coalitie maximaal bijdragen aan het behalen van de doelen binnen het VANG-programma (van Afval naar Grondstof) van het Rijk.

Van Esch overhandigt donderdag 24 oktober het coalitieakkoord en eindverslag aan de raad. In deze bijeenkomst worden ook de twee kandidaatwethouders voorgesteld en (tijdens It Beslút) benoemd.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?