Voor agrariërs die aan natuurbeheer doen is het vanaf nu mogelijk percelen door te zaaien. Het gaat om weilanden die zijn aangetast door muizen. Normaal mogen agrariërs met het beheerpakket ‘kruidenrijk weidevogelgrasland’ hun percelen niet inzaaien tijdens het contract van zes jaar. Agrariërs die volgens taxateurs zware schade hebben door muizenvraat, mogen echter wel doorzaaien. Zo kan het agrarisch natuurbeheer worden voortgezet.
Doorzaaien
Doorzaaien, zonder ploegen, mag alleen met een kruidenrijk mengsel in de periode tot 1 april of na 1 augustus. Hiervoor dient de ondernemer eerst een melding te doen bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO-loket). Daarnaast is het mogelijk om het lopende beheerpakket te laten beëindigen. Hiervoor dienen agrariërs ook contact op te nemen met het RVO-loket. Verder moeten ze hun gebiedscoördinator informeren.
Herinzaaien
Volledig herinzaaien mag alleen bij hoge uitzondering. Aan het beheerpakket ‘kruidenrijk weidevogelgrasland’ zitten namelijk strenge voorschriften vast. Er mag bijvoorbeeld niet gescheurd, gefreesd of opnieuw ingezaaid worden op een graslandperceel. Alleen agrariërs met grasland dat volgens taxateurs voor minstens 50% is aangetast door muizenvraat, mogen herinzaaien.
Zorgplicht
Alle agrariërs (ook zonder beheerpakket) dienen rekening te houden met broedende vogels in het kader van de zorgplicht uit de Flora en Faunawet. Een agrariër kan bijvoorbeeld stokken plaatsen bij nesten. De tractor kan er dan gemakkelijk omheen rijden. Op die manier wordt het verstoren en of doden van dieren voorkomen. Voor het lokaliseren en/of beschermen van weidevogelnesten kan de hulp worden ingeroepen van de plaatselijke vogelwacht. Deze adresgegevens zijn te vinden op de website van de Bond van Friese Vogelwachten www.friesevogelwachten.nl
Agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is erg belangrijk voor het behoud van de weidevogels in Fryslân. Er wordt o.a. later gemaaid en er zijn kruidenrijke vochtige graslanden. Hierdoor wordt een leefgebied voor weidevogels gemaakt waarin hun jongen goed kunnen opgroeien. Agrariërs die aan agrarisch natuurbeheer doen, werken met beheerpakketen. Aan deze pakketen zijn