Mogelijk geen tweede vergister in Marrum en ingezonden reactie Stichting Duurzaam Marrum · Foto('s): Rienk Wagenaar
  Rienk Wagenaar

Mogelijk geen tweede vergister in Marrum en ingezonden reactie Stichting Duurzaam Marrum

woensdag 02 september 2020

LEEUWARDEN – De provincie is van plan om de vergunningen voor de co-vergister in Marrum in te trekken. Dit omdat er sinds 2008 geen concrete stappen zijn gemaakt om de vergister te realiseren. In 2008 en 2011 werden de vergunningen al verleend die de komst van een co-vergister in Marrum mogelijk maakten. Daarnaast zal het door de huidige stikstofproblematiek lastig zijn om een vergunning te verlenen op grond van de Wet natuurbescherming.

Stichting Duurzaam Marrum heeft, mede namens omwonenden en de vereniging Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk, verzocht om intrekking van de vergunningen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noardeast-Fryslân deed hetzelfde op verzoek van de gemeenteraad. De omgeving van Marrum vreesde voor geur-, geluid- en verkeershinder bij een mogelijke komst van een vergister. Ook gaf de stichting aan dat Marrum al een bijdrage levert aan de energietransitie. Er is immers al een vergister in het dorp aanwezig. In 2017 en 2018 zijn ook verzoeken tot intrekking van de vergunningen gedaan. Deze wees het college van Gedeputeerde Staten af. Hiertegen loopt hoger beroep bij de Raad van State.

Vervolgprocedure
Na intrekking van de omgevingsvergunningen bestaat er een kans dat er aan de Botniaweg in Marrum alsnog een vergister komt. Het bestemmingsplan staat een vergister namelijk wel toe. Daarnaast kunnen nieuwe omgevingsvergunningen worden aangevraagd. Desondanks lijkt de kans op de komst van een vergister klein. Het verlenen van een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming is waarschijnlijk niet mogelijk door de huidige stikstofproblematiek.

Voor de verzoeken om intrekking van de vergunningen geldt een uitgebreide procedure. Er moet eerst een ontwerpbesluit ter inzage gelegd worden. Iedereen kan vervolgens zienswijzen indienen. Daarna volgt een definitief besluit waarin een reactie op de zienswijzen staat. Tegen dat definitieve besluit kan beroep worden aangetekend.

INGEZONDEN REACTIE STICHTING DUURZAAM MARRUM

Gedeputeerde Staten (GS) van Fryslân zijn van plan om de oude omgevingsvergunningen voor een grootschalige biovergister aan de Botniaweg bij Marrum in te trekken. Op 1 september hebben ze daartoe een ontwerp-beschikking vastgesteld, waarmee tegemoet wordt gekomen aan het in december 2019 ingediende verzoek door Stichting Duurzaam Marrum mede namens omwonenden van meer dan 30 adressen binnen 450 meter en Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk.

Zolang de vergunningen (uit 2008 en 2011) er liggen, bleef de vestiging van een biovergister voor de verwerking van 100.000 ton mest en co-producten per jaar mogelijk. Dat hing, nadat Engie zich drie jaar geleden terugtrok uit het project, nog als donkere wolk boven de omgeving. Daarom is dit voornemen van GS heel goed nieuws voor Marrum. We moeten nog een slag om de arm houden omdat het een ontwerp-besluit is waartegen nog zienswijzen kunnen worden ingediend, maar het moet naar ons idee wel raar lopen wil het nu nog misgaan. Dan is het zaak dat ook het bestemmingsplan wordt aangepast want dat staat mestvergisting op deze locatie nu nog toe. Uitlatingen van wethouder Berends van Noardeast-Fryslân laatst stemmen ons positief dat dit ook goed zal komen.

Het voornemen van GS om de vergunningen te schrappen moest van heel ver komen. Het leek in het voorjaar niet deze kant op te gaan. Uiteindelijk hebben we onze zaak toch nog in een video-overleg met gedeputeerde Hoogland kunnen bepleiten en heeft men op het provinciehuis de voors en tegens nog eens goed van alle kanten bekeken en gewogen. Heel blij waren we ook met de steun door de gemeenteraad en B&W. Dit heeft ongetwijfeld ook positief bijgedragen, hoewel we hebben gehoord dat het besluit vooral gemotiveerd wordt met het feit dat een vergunning o.g.v. de Wet Natuurbescherming op deze locatie waarschijnlijk niet mogelijk is, en met de belangen die de omwonenden hebben om gevrijwaard te blijven van de hinder die zo’n installatie zou meebrengen. (Denk alleen al eens aan al het zware transport; per werkdag zou het gaan om gemiddeld meer dan 40 vrachttransportbewegingen per dag voor aan- en afvoer.)

En dan te bedenken dat de provincie er destijds eigenlijk helemaal niet voor was om een megavergister op deze plek te vestigen. Met argumenten dat het om een noodzakelijke verbreding van het mechanisatiebedrijf daar ging en dat bedrijfsverplaatsing naar een meer geschikte locatie niet haalbaar was, heeft de provincie ermee ingestemd. Een jaar later, in 2012, was het mechanisatiebedrijf echter failliet. Ook het argument dat de vergister een functie in de lokale omgeving zou vervullen met aanvoer van mest uit de directe omgeving en afzet van digestaat bij de lokale akkerbouw blijkt in de praktijk niet steekhoudend. Evenmin als het argument van de nabijheid van de biogasleiding die het biogas naar een opwerkingsfabriek in Stiens zou brengen. Deze biogasleiding is er nooit gekomen.

Sinds 2019 is er een industriële biovergister op het bedrijventerrein aan de andere kant van het dorp gevestigd, waarvan de gevolgen nogal wat minder rooskleurig zijn dan destijds voorgespiegeld. Zo ondervinden naastliggende bedrijven behoorlijk veel geurhinder. Voor Marrum is het dan ook een grote opluchting dat het er nu naar uitziet dat er geen tweede vergister kan komen.

Het was een zaak van de lange adem. Een eerder intrekkingsverzoek van enkele omwonenden was destijds niet succesvol. Veel feiten en argumenten zijn ons echter pas later helder geworden en ook het feit dat er de laatste jaren geen stappen gezet zijn door de nieuwe eigenaar en het feit dat de subsidie is vervallen maakten dat het gesternte nu gunstiger was. Het hoger beroep in deze eerdere zaak loopt nog maar dit hoeft mogelijk niet te worden doorgezet als het intrekkingsbesluit over een tijdje onherroepelijk zal zijn.

Stichting Duurzaam Marrum

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark & Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?