TERNAARD – De NAM krijgt voorlopig geen vergunning voor het boren naar gas onder de Waddenzee bij Ternaard. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken dinsdagavond bekendgemaakt, schrijft Omrop Fryslân.
De Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft eerder aangegeven te grote risico’s te zien voor bodemdaling in de Waddenzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief ziet daardoor geen andere optie dan het niet verlenen van toestemming. “Wij moeten als kabinet goed kijken naar mogelijke gevolgen van gaswinning en we gaan dan ook zeer secuur te werk. Het advies van SodM over de risico’s is heel duidelijk en daarom heb ik besloten om voorlopig geen toestemming te geven”, zegt Vijlbrief. Dit kan veranderen als uit aanvullende gegevens van de NAM blijkt dat de winning geen nadelige gevolgen voor de Waddenzee heeft.
Aan de andere kant wordt de ‘gebruiksruimte’ voor de bestaande gaswinning nu beter afgestemd op de nieuwe scenario’s voor de zeespiegelstijging. Dat zou kunnen betekenen dat er sowieso minder gas onder het Wad wordt weggehaald. Het ministerie moest voor 1 april met een antwoord op de vergunningsaanvraag van de NAM komen. Dat had de Raad van State bepaald nadat het mijnbouwbedrijf daar om had gevraagd. Dat lukt nu dus niet. Vijlbrief zal de Raad van State vragen om uitstel van de beslistermijn.
De gemeente Noardeast-Fryslân, de provincie en het Wetterskip hebben zich de afgelopen tijd meerdere keren uitgesproken tegen gaswinning bij Ternaard. Het ministerie gaat daar nu dus in mee. Ook werelderfgoedorganisatie UNESCO was de afgelopen jaren erg kritisch. Bij het afgeven van een vergunning zou de werelderfgoedstatus van het Wad op het spel komen te staan, zo waarschuwde de VN-organisatie eerder al eens.