Minister wil ‘creatief’ op zoek naar oplossingen nachtelijk isolement Ameland · Foto('s): 

Minister wil ‘creatief’ op zoek naar oplossingen nachtelijk isolement Ameland

vrijdag 04 oktober 2024

AMELAND – Alle politieke partijen in de Tweede Kamer willen dat minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat snel met een oplossing komt voor het nachtelijke isolement van Ameland, dat schrijft Omrop Fryslân. De Amelander watertaxi is ’s nachts niet beschikbaar omdat de exploitant sneller wil varen dan 20 kilometer per uur en dat mag niet. De Tweede Kamer vindt het onacceptabel dat Amelanders ook in noodsituaties ’s nachts niet meer kunnen overvaren naar de wal en drong daarom eensgezind bij de minister aan op een vlotte oplossing.

Vrijstelling voor noodsituaties

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat zei donderdag in de Kamercommissie maritiem dat hij ‘met alle creativiteit’ wil werken aan een oplossing. “De veerverbinding naar Ameland mag er in ieder geval niet op achteruit gaan.” Voor echte noodsituaties wil de minister een vrijstelling geven voor het ’s nachts varen. “We willen meer zaken onder de noemer ‘noodgevallen’ brengen, zodat mensen in het geval van echte nood van het eiland af kunnen.” De minister wil ook met de betrokken ondernemer en het gemeentebestuur praten om te kijken of er ’s avonds en ’s nachts weer een watertaxi kan varen.

“Kijken hoe je het probleem wilt oplossen is een goed vertrekpunt”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland. De burgemeester kon goed merken dat verschillende Kamerleden recent op werkbezoek op Ameland zijn geweest. “Kamerlid Peter de Groot had zelf meegemaakt dat de veerboot niet kon vertrekken, omdat de waterstand te laag was. Dat kun je tien keer vertellen, maar als mensen het zelf meemaken, maakt het meer indruk.” Stoel heeft daarom ook minister Madlener uitgenodigd om snel een keer naar Ameland te komen. “Ik ben ervan overtuigd dat de besluitvorming sneller zal gaan als de minister zelf meemaakt wat het betekent om niet goed bereikbaar te zijn.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?