TERNAARD – Minister Sophie Hermans moet binnenkort een besluit nemen over gaswinning bij Ternaard in de Waddenzee. Om zich te oriënteren, gaat ze maandagmiddag in gesprek met dorpsbelang, bewoners en bestuurders. Twee uur lang gaat de minister van Klimaat en Groene Groei in dorpshuis Tunawerth in Ternaard praten met de betrokkenen.
Ze wordt ontvangen door burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Als het aan het dorp ligt, is dat besluit negatief en dat zullen we haar ook vertellen. Ook Lieuwkje Botma van Dorpsbelang Ternaard is erbij. “Ik vind het spannend, maar ze is niet de eerste minister die hiervoor komt. Ik hoop wel dat er nu ook echt een keer een besluit wordt genomen. Als het aan het dorp ligt, is dat besluit negatief en dat zullen we haar ook vertellen.”
Het besluit van Hermans gaat over de vergunningaanvraag van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) om onder het Wad bij Ternaard naar gas te boren. In het geval dat ze besluit dat het boren door mag gaan, moet de werkgroep Ontzorgingstafel en Omgevingsproses Ternaard (OOT) weer aan de bak. Die werkgroep moet zorgen voor compensatie voor het gebied en voor het beperken van de risico’s in het geval dat er toch naar gas wordt geboord.
Voorzitter Albert van der Ploeg van de OOT vindt het positief dat de minister tijd maakt voor een ‘goed gesprek’ over gaswinning onder de Wadden. “Dorp, gemeente en provincie zijn allemaal hartstikke duidelijk”, zegt de oud-wethouder “Die willen het niet. Aan de andere kant heeft de minister natuurlijk ook te maken met het belang van een goede energievoorziening.” Van der Ploeg vindt het daarom ‘spannend’ welk besluit Hermans zal nemen. “Het is nu echt aan haar.” In maart maakte toenmalig staatssecretaris Hans Vijlbrief van het vorige kabinet bekend dat hij voorlopig geen toestemming zou geven voor gaswinning bij Ternaard vanwege het risico op bodemdaling.
Omdat hij toen geen definitief besluit nam, moet het Rijk de NAM nu iedere dag 250 euro schadevergoeding betalen, zo besloot de Raad van State in april. Dat bedrag is intussen al flink opgelopen. Minister Hermans staat daardoor onder druk om een definitief besluit te nemen over wel of geen gaswinning onder het Wad bij Ternaard. “Wij vinden dit bezoek van de minister hartstikke spannend”, zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.
De in Fryslân opgegroeide Sophie Hermans – dochter van de voormalige commissaris van de Koning Loek Hermans – kan het nooit iedereen naar de zin maken, welk besluit ze ook neemt. Als de minister de NAM de vergunning weigert, zal het bedrijf naar de rechter stappen en compensatie eisen. Als Hermans groen licht geeft voor gaswinning, zal de Waddenvereniging het besluit aanvechten.
“De minister moet kiezen voor óf een UNESCO Werelderfgoed Waddenzee zonder gaswinning, óf een Waddenzee met gaswinning zonder UNESCO-status”, zegt Petersen. “Het is maar net wat je het belangrijkste vindt.” Het werelderfgoedcomité van UNESCO is van mening dat gaswinning in strijd is met de status van werelderfgoed. Een delegatie van de Waddenvereniging praat vanavond met de minister op het Provinciehuis in Leeuwarden. De minister heeft aansluitend ook nog een gesprek over mijnbouw in Fryslân met bestuurders van de provincie en Wetterskip Fryslân. Het gaat dan niet alleen om mijnbouw in het Waddengebied, maar ook over het winnen van gas uit zogenoemde kleinere gasvelden in Fryslân. De provincie wil dat daar een eind aan komt.