TERNAARD – Demissionair minister Stef Blok zegt dat het besluit over de gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard niet eerder wordt genomen dan in maart 2022. Dat meldt Omrop Fryslân woensdagmiddag.
Blok deed zijn uitspraak in een zogenoemde tweeminutendebat met leden van de Tweede Kamer. De afgelopen weken was al duidelijk geworden dat steeds meer partijen vraagtekens zetten bij de plannen om gas te winnen onder het Wad.
Dat het besluit pas in maart genomen wordt, geeft volgens Blok de Tweede Kamer ruimte en tijd voor een eigen onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van aardgaswinning en eventuele alternatieve oplossingen.
De plannen om het gas te winnen zijn van de NAM. Blok zegt dat er geen wettelijke gronden zijn om de vergunningaanvraag te weigeren, zolang niet aangetoond kan worden dat de gaswinning voor gevaren zorgt. Onderzoek toont volgens Blok aan dat die gevaren er niet zijn.
Blok heeft vertrouwen in het zogeheten ‘hand aan de kraan’-principe: als er toch schade ontstaat, wordt de winning onmiddellijk stopgezet. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer niet genoeg. In het debat van woensdag pleitte PvdA-Kamerlid Henk Nijboer ervoor om de besluitvorming uit te stellen tot er een nieuw kabinet zit.
D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat de minister geen verdere stappen mogen zetten totdat het onafhankelijk onderzoek van de Tweede Kamer klaar is en hebben daar ook een motie over ingediend.
De Kamercommissie kijkt niet alleen naar Ternaard, maar ook naar Groningen. Daar moeten de meeste huizen in het aardbevingsgebied nog steeds worden versterkt. De problemen daar zorgen volgens het Groninger Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP voor “scheuren in de huizen, scheuren in de ziel en voor scheuren in de gemeenschap.” Zulke problemen moeten in Fryslân worden voorkomen, vindt ze Ik geef daarom even een letterlijk citaat: “Fryslân moet geen Groningen worden.”
Op 15 september sprak de minister ook al met Blok over aardgas. ” Dat was een nogal onbevredigende dialoog”, zegt politiek verslaggever Onno Falkena. “De Kamerleden van SP aan de linkerkant tot en met het CDA hadden een lange serie kritische vragen aan minister Blok. Ze kregen daar niet echt een antwoord op.”
De Kamerleden hebben intussen besloten om een onafhankelijk juridisch onderzoek te laten instellen naar het standpunt van minister.
Falkena: “Ze hebben vragen: klopt het verhaal van de minister wel dat hij geen andere mogelijkheden heeft behalve instemmen met de vergunning van de NAM? En is de natuurbeschermingswet en de status van de Waddenzee als UNESCO-werelderfgoed niet even belangrijk als de mijnbouwwet? Dat onderzoek loopt.”
Wie dat wil, kan tot 7 oktober nog zienswijzen over de gaswinning indienen. “De Waddenvereniging is bezig met een stevig verhaal, maar ook voor boeren, burgers, vissers liggen bepaalde zaken nog steeds open”, zegt Falkena.
De opstelling van minister Blok geeft tot nu toe niet veel ruimte, maar in de Tweede Kamer lijkt een brede coalitie te ontstaan tegen de gaswinning onder de Waddenzee. Blok wordt in de Kamercommissie alleen gesteund door het Leeuwarder Kamerlid Aukje de Vries van de VVD.
Lang net alle partijen deden woensdag mee aan het debat. Falkena: “Partijen als Forum voor Democratie, PVV, Denk en de BoerBurgerBeweging deden niet mee. Het is dus nog onbekend hoe ze volgende week gaan stemmen over de moties om voorlopig geen besluit te nemen over de gaswinning onder de Waddenzee.”