BURGUM – In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus valt het maximum van de Perseïden, de bekendste (zomerse) vallende sterrenzwerm van het jaar. Bij heldere hemel is het Observeum open vanaf 20:00 uur tot (in ieder geval) middernacht; de zon gaat om 21:11 uur onder, het wordt dus pas donker na kwart over tien. Meteoren ofwel ‘vallende sterren’ zijn doorgaans resten van passerende kometen en ook de Perseïden zijn overblijfselen van een periodieke komeet: 109 P/Swift-Tuttle. Stof- en gruisdeeltjes van deze komeet dringen de aardse dampkring binnen en verbranden door wrijvingshitte op grote hoogte.
Van 20:00 tot 21:00 uur kunnen er ‘mini-kometen’ gemaakt worden met droogijs en we vertellen over meteoren en kometen, als het donker wordt gaan we buiten een kijkje nemen. Een goede raad: neem een ligstoel en een dekentje mee, ook een jas is aan te raden, het kan buiten koud worden… We zetten in elk geval wat stoelen klaar… Het is bijna Nieuwe Maan, dus er is nauwelijks storend maanlicht. Vanaf een donkere plek zijn er met een beetje geluk en met tussenpozen meerdere ‘vallende sterren’ te zien.
De meeste lijken te komen uit de richting van het sterrenbeeld Perseus (in het noordoosten), daaraan ontleent de zwerm zijn naam; maar ook uit onverwachte richting kunnen we vurige sporen aan de hemel zien. Bij bewolking of slecht zicht is er in het digitale planetarium van het Observeum een speciale presentatie, dus een bezoek is sowieso de moeite waard! Voor intree prijzen zie www.observeum.nl.
Voor meer informatie zijn we te bereiken tussen 13:00 en 17:00 uur via 0511 465544