LEEUWARDEN – CERTE en GGD Fryslân zien steeds minder nieuwe hiv-infecties in Fryslân. In 2023 zijn er tot nu toe vierentwintig nieuwe hiv-infecties ontdekt, wat een dalende trend is. Dit is bijna een halvering van het cijfer uit 2018.
Fryslân is op weg naar nul nieuwe hiv-infecties
Het dalende aantal hiv -infecties is goed nieuws voor de Friese burger. Minder mensen hoeven behandeld te worden voor hiv, maar ook de kans om een hiv-infectie op te lopen neemt af. Tegenwoordig is hiv een goed behandelbare chronische ziekte, hiv is dan ook niet meer overdraagbaar, met ook betere vooruitzichten. Een hiv-diagnose blijft echter wel invloed hebben op je leven door bijvoorbeeld medicatie en de beeldvorming die mensen ervan hebben.
Dalende trend mogelijk door PrEP-medicatie
De dalende trend van hiv-diagnoses is mogelijk een gevolg van het PrEP programma dat door de RIVM is gestart in 2019. Sindsdien wordt zowel landelijk als in Fryslân een dalende trend van nieuwe hiv -diagnoses gezien. Met PrEP-medicatie wordt een hiv -besmetting voorkomen. Steeds meer huisartsen schrijven PrEP voor en ook een aantal online PrEP aanbieders.
De afname in de infecties zorgt er met name voor dat doelgroepen die goed toegang hebben tot PrEP medicatie in Fryslân, een kleiner risico lopen op een hiv-infectie. Zo heeft de GGD Fryslân tot dusver in 2023 nog geen enkele bevestigde hiv-besmetting ontdekt bij de mensen die zich via de GGD hebben laten testen. De afdeling Seksuele Gezondheid van GGD Fryslân verstrekt soa zorg aan doelgroepen die een verhoogd risico lopen op soa’s en leveren PrEP zorg aan mensen die een hoger risico hebben op hiv. Maar ook voorlichting (aan zorgprofessionals), laagdrempelig testen en surveillance worden ingezet door de GGD. Alles met als doel om het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul te brengen. De cijfers in dit artikel zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen CERTE (Medische Microbiologie Friesland/Noordoostpolder) en GGD Fryslân.