De gemeente Dantumadiel heeft plannen voor de aanleg van een uitbreidingsplan aan de oostelijke rand van Feanwâlden. In dit plan is gekozen voor “welstandsluwe bouw”, dat betekent dat er meer vrijheid aan de ontwerpers gegeven wordt en dat er dus minder invloed is van de welstand.
Toch nog teveel regels
De meerderheid van de raad was het echter met de fracties van Dantumadeel ’82 en LLD eens, dat in de aan de raad voorgelegde welstandscriteria toch nog onnodig veel regels en beperkingen werden opgelegd aan de bouwers. Welstandsluw bouwen betekent volgens deze fracties niet het schrappen van een paar regeltjes, maar juist het overhouden van zo weinig mogelijk regels en voorschriften.
Gevarieerde wijken
De vrijheid in vormgeving van woningen die daardoor ontstaat leidt tot gevarieerde woonwijken. Het project Hoeksterloane te Damwâld is daar een goed voorbeeld van. Als de gemeentelijke infrastructuur straks klaar is, is dat écht een mooie woonwijk geworden. Dit project is dus een geslaagde proef die pleit voor welstandsluwe bouw.
Duurzaamheid
De keuzevrijheid die ontstaat door de vermindering van het aantal regels en voorschriften heeft niet alleen voordelen voor de uitstraling van de wijk, maar kan ook positieve invloed hebben op de duurzaamheid van de gebouwen. Door een woning in een bepaalde richting te zetten kan lichtinval bijvoorbeeld energiebesparend werken. Zo zou voor het toepassen van zonnepanelen een plat dak veel kunnen opleveren. Hoe minder regels, hoe meer mogelijkheden.
Vervolg
De vermindering van de bouwregels voor het project “Feanwâlden – de Bosk” is wat Dantumadeel ’82 betreft nog maar een begin. Binnenkort komt in de gemeenteraad van Dantumadiel de welstandsnota aan de orde. Als het mogelijk is zullen we, hopelijk in samenwerking met andere partijen, proberen om welstandsluw nóg welstandsluwer te maken en de invloed van de welstand zo veel mogelijk te beperken.
Kees Wielstra
Gemeenteraadslid Dantumadeel ‘82