MFC Feanwâlden stap(je) dichterbij: “Moet nog 2,5 miljoen euro bij” · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

MFC Feanwâlden stap(je) dichterbij: “Moet nog 2,5 miljoen euro bij”

zaterdag 12 oktober 2024

FEANWALDEN – Het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Feanwâlden is een stap dichterbij, maar er zijn op dit moment in de ontwikkelfase nog wel een aantal (grote) risico’s. Er is bijvoorbeeld met een aantal partijen nog geen overeenstemming bereikt over het echt vestigen in het nog te bouwen MFC. De gemeente besloot eind vorig jaar al dat de locatie aan de Ljurkstrjitte in het dorp vast staat.  

Scholen en veel meer

De nieuwbouw van twee scholen in Feanwâlden is hard nodig, aldus het gemeentebestuur. “Eind 2021 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor nieuwbouw van de Theun de Vriesschool en CBS de Frissel. Al snel werd er ook duidelijk dat er veel meer partijen geïnteresseerd waren om zich te vestigen in een multifunctioneel gebouw”, zo laat de gemeente weten in een brief aan de bewoners van het dorp. “Om duidelijkheid te geven aan alle partijen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat in het MFC de twee scholen, een volwaardige sporthal, een kinderopvang en voetbalvereniging SC Veenwouden gehuisvest worden. Het gebouw moet ook ruimte bieden voor dorpsactiviteiten en activiteiten voor jeugd. Hiervoor worden geen eigen ruimten gebouwd.”

‘Zo’n 2,5 miljoen meer nodig’

Het nieuwe centrum zal naast twee scholen en een sporthal ook onderdak bieden aan een kinderopvang en de voetbalvereniging SC Veenwouden. Deze uitbreiding verhoogt het investeringsbedrag naar € 19,5 miljoen en brengt jaarlijks € 60.000 aan extra kosten met zich mee.

Het oorspronkelijke budget voor het MFC Feanwâlden was vastgesteld op € 18 miljoen. Dit bedrag bestond uit een investeringskrediet van circa € 17 miljoen en een eenmalige bijdrage van € 1 miljoen uit de algemene reserve​. De gemeenteraad wordt gevraagd om dus nu extra geld vrij te geven. Daardoor kunnen de Kinderopvang en de nieuwbouw voor SCV ook worden meegenomen. “De gemeente is met SC Veenwouden in gesprek over o.a. de eigen financiële bijdrage en hoe eigendom en/of huur van de kantine, bestuurskamer en kleedboxen geregeld gaan worden”, zo staat in de brief. Ook zal een deel van de toe voegen nieuwbouwkosten worden terugbetaald door de Kinderopvang. De raad bespreekt het voorstel op 4 en 5 november.

‘Einde van het jaar nog geen aannemer bekend’

De planning was in eerste instantie, dat aan het einde van het jaar bekend zou zijn wie de bouw gaat uitvoeren. “Dit is niet haalbaar. Eerst moet duidelijker worden wat de wensen en mogelijkheden zijn van de gebruikers die mee gaan doen in het gebouw”, zo staat in de brief. Dat gaat bijvoorbeeld over de ruimteverdeling, maar ook het beheer en onderhoud van het nieuwe MFC. Ook zullen omwonenden rondom de nieuwbouwlocatie worden gehoord. “Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden in de verdere uitwerking van de plannen.” Wanneer de aannemer bekend wordt en er gestart wordt met de bouw, is op dit moment nog niet bekend.

Foto’s ter illustratie

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
MFC Feanwâlden stap(je) dichterbij: “Moet nog 2,5 miljoen euro bij” · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?