Meteorenzwerm Perseïden wordt weer zichtbaar · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Meteorenzwerm Perseïden wordt weer zichtbaar

zaterdag 07 augustus 2021

LANDELIJK – Het is weer half augustus en dat betekent dat de meteorenzwerm Perseïden weer zichtbaar wordt. De komende dagen dus kans op veel ‘vallende sterren’.

Iedere nacht is er wel een vallende ster te zien. We noemen het een vallende ster, maar dat is het natuurlijk niet. Het lichtstreepje dat we aan het firmament zien schieten is feitelijk een stukje rots of ijs dat in de dampkring van de aarde verbrand. De juiste naam is meteoor. Soms trekt er een wolk van dergelijk gruis langs de aarde en zijn er veel meer meteoren te zien. We spreken dan van een meteorenzwerm.

13 augustus piek

Veel meteorenzwermen kruisen de baan van de aarde jaarlijks rond dezelfde tijd. Zoals de meteorenzwerm Perseïden die dit jaar op 13 augustus piekt. Astronomen gaan er dan vanuit dat rond de piek boven onze omgeving zo’n 50 tot 65 meteoren per uur te zien kunnen zijn. Maar ook op de dagen rond de piek zijn er tijdens een heldere nacht meteoren te verwachten.

Als het weer meewerkt dan belooft 2021 een mooi jaar te worden voor de Perseïden. De piek van de zwerm is zo’n 4 dagen na nieuwe maan. Hierdoor is de maan geen storende factor en is de hemel mooi donker. In de nacht van 12 op 13 augustus worden de meeste meteoren verwacht tussen 3:00 en 4:30 uur. Die lijken dan te komen vanuit een punt op ongeveer 60 graden boven de horizon in het oostnoordoosten. Dit punt noemen we de radiant en ligt vlakbij het sterrenbeeld Perseus. Omdat de lichtstreepjes een heel eind langs de hemel kunnen schieten zijn ze ook op andere plekken te zien en hoef je niet echt te focussen op dit punt.

Supersnel

De Perseïden zijn heel snel en bewegen met 55 tot 60 km per seconde! Dat is omgerekend bijna 214.000 km per uur. Het zijn heldere meteoren die prima te zien zijn met het blote oog. Zorg wel dat je op een goed donkere plek bent. In de stad waar veel kunstlicht is, is het waarnemen bijvoorbeeld een stuk moeilijker.

Werkt het weer mee

Een gunstige maanstand, een perfecte piek op het juiste moment, de perfecte donkere plek om waar te nemen, alles hangt toch ook af van het weer. Een bewolkte hemel gooit voor goed zicht op de vallende sterren altijd roet in het eten.

Waar komt de naam Perseiden vandaan?

De Perseiden lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen. Perseus was een held die Gorgon Medusa onthoofdde en volgens de Griekse mythen later trouwde met Andromeda. Ze kregen samen negen kinderen. Het woord Perseïden is afgeleid van het Griekse woord ‘Perseides’ dat verwijst naar de nakomelingen van Perseus.

©Bron: Weerplaza

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 09:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 09:00 - 12:00
    De B&W Show
    Eindejaarsprogrammering
  • 12:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?