Twee vitrines op de textielzolder in museum het Admiraliteitshuis zijn opnieuw ingericht. Er is gekozen voor rode schoolmerklapjes en tipdoeken. Schoolmerklapjes waren tussen 1876 en 1974 een verplicht onderdeel van de handwerkles voor meisjes op de lagere school. Getoond worden aanwinsten vanaf 2009.
Tipdoeken zijn sier- of schouderdoeken die een vast onderdeel vormden van de kleding van ca. 1760-1870. Veelal zijn zij driehoekig van vorm en hebben in de punt (=de tip), die middenachter boven de taille hangt, een groot patroon of motief, dat op de rug prachtig uitkomt. Zij werden in heel Europa gedragen. Nog steeds in gebruik bij het Fries kostuum, zoals dat gedragen wordt bij Skotsploegen (replica van het kostuum van rond 1850).
Het museum heeft een collectie van circa 140 stuks, waarvan er 37 getoond worden. Zij zijn gemaakt van diverse materialen, zoals neteldoek, tule, batist, katoen en wol. Zij komen in diverse kleuren voor, o.a. rood, zwart, wit en blauw en worden in verschillende technieken versierd, nl. doorstoppen, borduren, tamboereren, schaduwwerk, perzisch ajour of bedrukt. De doeken kunnen afgewerkt zijn met kant (machinaal of kloskant), franje of een eenvoudig smal zoompje. Soms is de doek voorzien van een kraagje.
Van een bijzonder fraaie tipdoek is de draagster bekend, nl. Geeske Suidema, burgemeestersdochter uit Dokkum. Zij heeft deze professioneel gemaakte doek zelf met minuscule kruissteekjes gemerkt. Dat zij prachtig kon borduren weten we omdat het museum haar kleurige letter/merklap in bezit heeft, die zij in 1761 heeft gemaakt. Van deze lap zijn in het museum een patroon en een boekje te koop. Van drie tipdoeken is een ansichtkaart te koop. De inrichting van de vitrines blijft te zien t/m voorjaar 2013.