Met de hond op vakantie naar Australië · Foto('s): Unsplash
  Unsplash
RECLAME

Met de hond op vakantie naar Australië

maandag 29 augustus 2022

LEEUWARDEN – U wilt een reis maken naar Australië, maar u wilt uw geliefde viervoeter natuurlijk niet achterlaten. Er komt wel wat bij kijken voordat u op reis kan gaan met uw hond, dus het is belangrijk om u goed te informeren over waar u rekening mee moet houden en wat u  vooraf allemaal moet regelen. Bijvoorbeeld waar u met u hond heen mag reizen, welke reisdocumenten uw hond nodig heeft, en hoe uw het visum Australië aan moet vragen voor uzelf.

Hondvriendelijke bestemmingen in Australië

Australië is in principe een zeer populaire bestemming voor mensen die met hun hond op vakantie gaan. Op de meeste openbare plekken in Australië zijn honden dan ook toegestaan, maar mocht dit niet het geval zijn, staat dit ook duidelijk aangegeven. Er zijn plekken in Australië waarbij uw hond verplicht aangelijnd moet zijn. Als u dit niet doet, kun je namelijk een hoge boete riskeren.

Stranden zijn bij uitstek ideale plekken om met uw hond te verkennen. Zo zijn er aan de zuidkust van Australië, in New South Wales, vele huisdiervriendelijke accommodaties te vinden en biedt deze kust een scala aan losloopgebieden voor uw hond. Aan de noordoostelijke kust van Australië, nabij Queensland, zijn er zandstranden van wel 3 kilometer lang  waar de hond van de lijn mag en de ruimte heeft om lekker uit te razen.

Ook Tasmanië is een ideale plek om met je hond naartoe te reizen. Tasmanië heeft een toegewijde gemeenschap van hondenbezitters en u vindt over heel het eiland talloze hondvriendelijke parken en stranden die u samen met u viervoeter kunt gaan verkennen.

Wat moet u regelen voordat u uw hond mee kan nemen naar Australië?

Voordat uw hond mee op reis mag naar Australië, moet er nog een hoop geregeld worden. Zo moet u voldoen aan de voorwaarden van het Australische ministerie van Landbouw. Houdt er rekening mee dat de voorwaarden per land van herkomst sterk kunnen verschillen. De reden dat Australië er zulke strenge voorwaarden op nahoudt, is om te voorkomen dat hondenziektes zoals rabiës zich niet kunnen verspreiden.

De Australische overheid heeft een online hulpmiddel ontworpen waarmee u de gegevens van de hond, het land van herkomst en de verwachte datum van vertrek voor de hond kunt invoeren. Na het invullen van deze gegevens krijgt u een handleiding toegestuurd met alle benodigde informatie over nodige dierenartsbezoeken en vergunningsaanvragen. Het is verplicht om voordat u een hond importeert in Australië een aanvraagformulier invult en de aanvraagkosten in Australische Dollars betaalt. U kunt deze aanvraag eenvoudig online indienen en betalen. De gemiddelde verwerkingstijd van zo’n aanvraag neemt ongeveer 20 dagen in beslag.

Quarantaineregels en kosten

Voordat een hond in Australië in quarantaine mag, moet de hond voorafgaand aan de aankomst een invoervergunning hebben gekregen. Er zijn twee quarantainefaciliteiten in Australië, namelijk in Melbourne en Sydney. De plaatsen daar kunnen beperkt zijn, dus het is aan te raden om vooraf een afspraak te maken. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat sinds 2014 de invoerrechten van een hond zijn gestegen. Gemiddeld kunnen de kosten voor het importeren van een hond liggen tussen ongeveer 5000 en 10.000 Australische Dollars.

Tips voorafgaand aan uw reis naar Australië

Om de reis naar Australië voor u en uw hond zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan het handig zijn de volgende tips in acht te nemen:

  • Er zijn maar een beperkt aantal vliegtuigcabines voor honden beschikbaar in het ruim van het vliegtuig. Het is daarom raadzaam om ruim vooraf een afspraak te maken bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Honden moeten verplicht reizen in cabines die zijn goedgekeurd door de International Air Transport Association (IATA). Raadpleeg de website van IATA voor meer informatie.
  • Laat de hond voor vertrek goed wennen aan de kennel. Zo zal hij zich minder angstig voelen en de reis goed kunnen doorstaan.
  • Als de hond angstig of zenuwachtig is, is het niet aan te raden om de hond zomaar kalmeringsmiddelen te geven. Vraag altijd aan je dierenarts wat de veiligste en passende oplossing is.

Vergeet niet het visum Australië aan te vragen

Vergeet niet om naast alle verplichte reisdocumenten voor uw hond, ook zelf een visum voor Australië aan te vragen. Voor reizigers uit Nederland of een ander Europees land volstaat het eVisitor visum Australië dat eenvoudig online is aan te vragen. Het visum is vanaf de datum van toekenning een jaar geldig en je kunt ermee per bezoek tot drie aaneengesloten maanden in Australië verblijven. Controleer op tijd of u aan de voorwaarden van het visum Australië voldoet, zodat u en uw hond kunnen genieten van een onbezorgde vakantie.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?