LEEUWARDEN – Zaterdag 18 december was het hoge woord er dan uit. Volgens de heren Rutte en de Jonge gaan we een harde lockdown tegemoet tot halverwege januari. Wat dan vervolgens opvalt, en dat is al sinds het begin van de coronacrisis, is dat in onzekere tijden de vraag naar alternatieve financieringsmogelijkheden groeit. Ondernemers, met name in de horeca en evenementen, zitten opnieuw met de handen in het haar. En het kan zeker geen kwaad om de verschillende vormen van alternatieve financiering op een rij te krijgen. Corona is hier namelijk geen uitzondering op. Zo stijgt in Noord-Nederland bijvoorbeeld de vraag naar factoring.
Wat is factoring?
Factoring is in het kort je factuur verkopen aan een externe partij, in dit geval een factoringbedrijf. Je dient je factuur in en krijgt deze snel uitbetaald. Om gebruik te maken van deze dienst betaal je wel een percentage van kosten voor de geleverde diensten. Het percentage, ook wel factorfee genoemd, is afhankelijk van de hoogte en termijn van je factuur en de kredietwaardigheid van je debiteur.
Waarom kiezen ondernemers voor factoring?
Deze vraag is voor ondernemers gemakkelijk te beantwoorden. Als je onderneming floreert is het makkelijker om een lange betalingstermijn te overbruggen, dan in moeizamere tijden. Een snelle uitbetaling levert meer zekerheid op in tijden van onzekerheid. ‘’Veel van onze klanten halen liever de betaling, of liquiditeit, naar voren als tijden moeizamer worden,’’ vermeldt Susanne de Jong, medewerker bij Freelance Factoring. ‘’Als je precies weet wanneer je je geld ontvangt, kan je verder met vooruit plannen,’’ aldus Susanne.
Voor ondernemers blijven rekeningen doorlopen en factoring biedt de mogelijkheid om snel je factuur betaald te krijgen. Je hebt dan de garantie op betaling, wat een bijkomend voordeel is. Als tijden onzeker zijn kan een debiteur in het ergste geval omvallen en failliet gaan. Als je gebruik maakt van factoring, ben je ook gelijk verzekerd tegen het faillissementsrisico van jouw debiteur. Een ander voordeel is dat het debiteurenbeheer van je wordt overgenomen. De gesprekken over onbetaalde facturen worden uitgevoerd door het factoringbedrijf.
Hoe werkt factoring?
Een aanvraag indienen voor factoring is snel en makkelijk. Makkelijker dan de meeste ondernemers wellicht denken. Je dient je aanvraag in en levert enkele documenten aan. Bij goedkeuring van de aanvraag kun je gebruik maken van factoring. Je maakt je factuur op zoals je normaliter ook doet. Vervolgens stuur je de factuur naar het factoringbedrijf i.p.v. je debiteur. Het factoringbedrijf betaalt het bedrag aan jou uit. Om vervolgens de betalingstermijn af te wachten van jouw debiteur.