Een groeiend aantal Nederlanders stapt volgend jaar over van zorgverzekering. Volgens een onderzoek van Zorgwijzer.nl gaat het om een recordaantal van 1,25 miljoen verzekerden, ofwel 7,3 procent van de verzekerde bevolking. Vorig jaar koos 6,2 procent van de verzekerden een andere zorgverzekeraar, blijkt uit onderzoek van Vektis. In 2019 groeit dit in absolute aantallen met ongeveer 190.00 verzekerden.
Reden stijging
Prijs, dekking en verandering van zorgbehoefte zijn al jaren de voornaamste redenen voor een wissel van verzekeringsmaatschappij. Maar de oorzaak van deze recordstijging ligt volgens Zorgwijzer aan het ingeperkte aanbod collectiviteiten. Daardoor zijn meer verzekerden genoodzaakt om zelf een zorgverzekering af te sluiten.
Menzis stopt bijvoorbeeld in 30 gemeenten met het aanbieden van de minimapolis. Daarnaast wordt de samenwerking met FNV beëindigd. Het zorgcollectief van tienduizenden leden wordt eind dit jaar stopgezet. Ook Zilveren Kruis stopt met bepaalde collectieve zorgverzekeringen.
Prijsverschillen
Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt toont aan dat de prijsverschillen tussen collectieve en individuele polissen steeds kleiner wordt. Voor de ruim 60 procent van de Nederlanders die collectief zijn verzekerd, loont het daarom om zorgverzekeringen te vergelijken. Deze groep blijkt namelijk vaak onnodig veel premie te betalen.
Wie tussen 12 november en eind december wisselt van verzekeraar, heeft als voordeel dat de oude zorgpolis automatisch wordt opgezegd. De nieuwe zorgverzekering gaat dan in per 1 januari 2019.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.