Nadat eerder al de ondernemersvereniging in Dokkum aangaf moeite te hebben met de plannen voor een IJsfontein op de Markt in Dokkum, roeren nu ook enkele ‘kunstenaars’ uit de regio zich. Voorzitter van de ondernemersclub Niek Geelhoed sprak de vrees uit dat het plaatsen van de fontein ten koste van parkeercapaciteit in de binnenstad van Dokkum gaat. Architect Gunnar Daan uit Oosternijkerk en schrijver, kunstschilder en zanger Gerrit Breteler uit Nes (D) spreken zich middels een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant uit tegen de plannen. Ze vragen zich af of Dokkum blij moet zijn met het project.
Het idee ‘Culturele Hoofdstad Leeuwarden’ riep bij beide mannen een beeld op waar muziek en debat, voorstellingen en shows, spel en creativiteit het karakter van Friesland zouden uitdragen. Maar het loopt anders, schrijven ze in de brief. Vanuit den vreemde worden fonteinen naar de Friese steden geëxporteerd. Kunstenaars van her en der uit Europa poneren straks plompverloren hun ideeen op onze stadspleinen. Het zijn kostbare cadeautjes en een gegeven paard mag men niet in de bek kijken, maar toch… Centrumpleinen bieden vanouds in de dichtbebouwde stadskernen de nodige ruimte voor markt, kermis, theater, demonstraties, herdenkingsbijeenkomsten en festiviteiten. Terecht worden de parkeerplaatsen er dan ook vaak geweerd. Het is nog niet duidelijk hoe dat in andere steden gaat, maar wanneer in Dokkum op de Markt straks een vervreemde ijsfontein in een eikenbos de ruimte bezet, moeten we daar dan blij mee zijn?
Het idee voor de IJsfontein werden onlangs gepresenteerd. Ze maken deel uit van het project 11 Fountains, onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In elke Friese stad moet een ijsfontein komen, is de bedoeling. Het ontwerp van de Dokkumer fontein is gemaakt door de Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer. De gemeente roept haar bevolking dan ook op om een reactie te geven. Reageren via fontein@dongeradeel.nl. De gemeente wordt als de plannen goed worden ontvangen verantwoordelijk voor het afstemmen van de openbare ruimte op de fontein. Als de fontein er daadwerkelijk komt, wordt deze eigendom van de gemeente. Als de bevolking positief tegenover het ontwerp staat, worden vervolgens de mogelijkheden voor realisatie en onderhoud onderzocht.