DE TRIEME – De jeugd van Masquerade Theater Jongerein gaat geen obstakels of uitdaging uit de weg. Vol energie storten ze zich nu op een bijna vergeten tak van podiumkunsten: Poppentheater! Maar geen gewoon poppentheater of poppenkast, nee groots wordt er uit gepakt en dat op de meest sprookjesachtige plek die je je maar kunt voorstellen. Fogelsangh State in Feankleaster is de perfecte locatie, de privétuin van het slot is tijdelijk het sprookjespaleis in het sprookjesbos van koning Freddie-rick en koningin Livia.
Het is een mix van verhalen met een knipoog naar hedendaagse actualiteiten, maar ook de prachtige dingen die er in het bos te zien zijn, zijn verweven in het verhaal. Met poppen die aan hun lichaam zijn bevestigd met riemen, spelen de jonge acteurs poppen die minstens net zo groot zijn als henzelf. Dit is uniek, verklaart Bianca Wiersma, nog nooit eerder is dit in Nederland of zelfs daarbuiten gedaan. Met de hulp van twee professionele poppenspelers worden de jonge acteurs de kneepjes van het vak bijgebracht. “Een pop is een levenloos voorwerp, maar deze tot leven brengen is een kunst,” zegt Klaas-Herman Duursema, voor veel volwassenen zou dit een uitdaging zijn. Ingka van Fulpen en Klaas-Herman Duursema, de professionele poppenspelers, zijn trots! “Het is bewonderenswaardig dat deze jonge groep dit aandurft en gewoon doet,” zegt Ingka van Fulpen.
“Wij vinden Masquerade Theater zo’n bijzonder gezelschap. Ze zijn zo gepassioneerd over hun voorstelling met hun alter ego, ze leren snel en elke week staan we versteld van hun groei. Dit is geen kleinigheid, het is niet makkelijk, maar ze zijn niet bang en ze klaren het. Wat het nog specialer maakt, is dat ze niet alleen hun poppen bespelen, maar er ook mee zingen en dansen”. Ella de Jong en Herman Woltman hebben dit jaar de muzikale leiding. Ook voor hen is dit iets compleet nieuws. “We hebben wel ervaring met openluchtvoorstellingen, maar dit is totaal anders. Het uitbeelden van typetjes of karakters vereist een geheel andere manier van zingen en bewegen”.
Maar, zegt Ella, ook daarin zijn ze “echt bijzonder”, het plezier straalt ervan af. “Dat maakt dat wij als professionals zeggen: dit moet je gezien hebben! Bianca Wiersma wil nog een andere boodschap meegeven. De kranten staan er vol mee, kinderen die geen aansluiting kunnen vinden of niet kunnen deelnemen aan (culturele) activiteiten omdat er thuis geen geld voor is, of om andere redenen. Daarom is de toegangsprijs zo laag mogelijk gehouden. Ieder kind zou de kans moeten krijgen om te komen kijken of om mee te doen. Om te zien, plezier te hebben, zorgen te vergeten, te leren en te groeien. Kunst en cultuur zijn belangrijk, zeker in deze uithoek van de gemeente”.