Marsmannetjes, CO2-gas en grote ketels: dit gebeurt er met de dode kippen uit Blije · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Marsmannetjes, CO2-gas en grote ketels: dit gebeurt er met de dode kippen uit Blije

dinsdag 10 december 2024

BLIJE – Massa’s besmette kippen die door een shovel in een grote bak verdwijnen. We kennen de macabere beelden. Maar hoe komen deze dieren aan hun einde, en wat gebeurt er met de kadavers? “Het CO2-gas zakt langzaam naar beneden.”, schrijft Omrop Fryslân.

Het is de nachtmerrie van elke pluimveehouder: ‘marsmannetjes’ op het erf, afzetlinten en laadbakken vol levenloze kippen. Een familiebedrijf in Blije maakte het onlangs (wederom) mee. Zo’n 63.000 kippen werden afgemaakt vanwege de vogelgriep. Eens in de zoveel tijd steekt de ziekte de kop op en zien we de bijbehorende beelden passeren.

Tekst loopt door onder de video

 

Dat de dieren worden geruimd worden, is helder. Maar hoe komen de kippen aan hun einde en waar gaan de kadavers heen? Bjorn Elsebrock, woordvoerder van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vertelt erover. De (NVWA) is een agentschap van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). “Die besluit welke maatregelen er worden genomen.”

Bij het uitbreken van de vogelgriep op een pluimveehouderij, of een vermoeden daarvan, dient de boer de NVWA in te lichten. Die krijgt een compensatie voor alle nog levende dieren. “Want die worden vervolgens geruimd door een gespecialiseerd bedrijf. De NVWA helpt daarbij en houdt toezicht.” Het ruimen gebeurt in de stal. “Een gespecialiseerd bedrijf voert dit uit. Wij helpen daarbij, en zorgen dat het met respect gebeurt.” Allereerst worden alle kieren en gaten in de stal gedicht. “Buiten staat een gastank klaar. Via een slang komt er CO2-gas de stal in.”

Het gas zakt langzaam naar beneden. “Als een deken”, zegt Elsebrock. “Het middel zorgt ervoor dat de kippen inslapen.” Hoe lang dat duurt, durft hij niet te zeggen. “Het gaat bij de ene kip sneller dan bij de andere. Een zieke kip zal vlugger sterven dan een gezonde kip.”

In grote containers

Hierna stappen medewerkers met gasmaskers de stal binnen. De kippen die nog in leven blijken, krijgen een spuitje. De stal wordt gelucht en de kadavers worden in kruiwagens naar buiten gebracht. Met behulp van shovels verdwijnen ze in grote containers. Dan is het de beurt aan destructiebedrijf Rendac, uit het Noord-Brabantse Son. Dit is het enige bedrijf in Nederland dat zich hiermee mag bezighouden. Als het een belletje krijgt, komt het de dieren ophalen. Op het industriële complex naast het hoofdkantoor maakt het de besmette dieren onschadelijk op de wettelijk voorgeschreven manier.

“De ziektekiemen worden afgedood door een sterilisatieproces”, zegt Sjors Beerendonk, woordvoerder van het bedrijf. “In grote ketels worden de kippen twintig minuten lang onder drie bahr en op 133 graden gesteriliseerd.”

Er blijven door verdamping en scheiding dierlijke eiwitten over in de vorm van diermeel en dierlijk vet. “De verbranding daarvan levert groene stroom op”, zegt Beerendonk. “Dit proces passen we ook toe bij kadavers van andere diersoorten.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?