Marokko gaat cryptomunt Bitcoin legaliseren · Foto('s): 

Marokko gaat cryptomunt Bitcoin legaliseren

woensdag 27 november 2024

LEEUWARDEN – Marokko, een land dat je normaal gezien niet meteen zou linken met een technologisch vooruitstrevend beleid, heeft de cryptogemeenschap (en de bredere financiële wereld) desondanks verbaasd met een gedurfde aankondiging: ze willen Bitcoin en andere cryptomunten legaliseren! Dit is niet alleen een erg verrassende ommekeer voor een land dat in 2017 nog erg streng optrad tegen digitale valuta, maar ook een erg interessante evolutie in de globale aanvaarding van crypto. Maar wat zit er achter deze beslissing, en wat zou dit kunnen betekenen voor Marokko – en voor ons hier in Nederland?

Van verbod naar vooruitgang

In 2017 sloot Marokko de deur voor cryptocurrencies. De angst voor witwassen, belastingontduiking en instabiliteit in het financiële systeem lag aan de basis van dit verbod. Toch bleek crypto moeilijk weg te denken – deze digitale munten hebben immers bewezen dat ze nergens heen gaan. Crypto is tegenwoordig een integraal onderdeel geworden van het internationale financiële toneel, zowel om mee te betalen als om erin te beleggen. Ook in Marokko was dit overduidelijk, want ondanks het verbod heeft ongeveer 5% van de bevolking daar cryptomunten in bezit – volgens officiële cijfers, wat betekent dat het werkelijke cijfer wellicht aanzienlijk hoger ligt. Dit maakt Marokko een van de koplopers in Afrika op dit gebied, wat natuurlijk kansen biedt.

Volgens Dennis Kussel, cryptoschrijver bij Coincierge, is de populariteit van crypto zelfs exponentieel gestegen de afgelopen jaren. Hierdoor is er ook een sterke toename van apps waarmee gebruikers hun favoriete munten kunnen kopen, verkopen en beheren. Eenvoudige toegang tot de beste crypto app via internationale platforms maakte het voor inwoners van Marokko dan ook een fluitje van een cent om te beleggen in Bitcoin, Ethereum, Tether en honderden andere munten. 

De Marokkaanse overheid heeft nu dus duidelijk (en eindelijk) beseft dat ze crypto niet kunnen tegenhouden en kiest voor een andere aanpak: regulering in plaats van verbanning. De centrale bank, Bank Al-Maghrib (BAM), werkt samen met internationale organisaties zoals het IMF om wetgeving op te stellen die innovatie mogelijk maakt zonder de risico’s uit het oog te verliezen. 

Het doel? Een evenwicht vinden tussen groei en veiligheid.

Waarom deze omslag?

Marokko heeft het economische potentieel van crypto ingezien, naast de futiliteit van het proberen verbannen van een internationaal beschikbaar, gedecentraliseerd en vrijwel anoniem beleggings- en transactiemiddel. If you can’t beat them … De overheid wil nu een gereguleerd crypto-ecosysteem opstellen, waardoor ze hopen om buitenlandse investeringen aan te trekken van grote spelers op de markt. Voor bepaalde bedrijven die zich richten op blockchaintechnologie en andere vormen van fintech, kan Marokko een aantrekkelijke cryptohub worden, in de hand gewerkt door de strategische geografische locatie – dicht bij Europa, dicht bij Afrika, dicht bij het Midden-Oosten.

Een ander interessant aspect is de financiële inclusie die crypto kan bieden aan Marokkanen zonder toegang tot traditionele bankdiensten. Digitale munten bieden een laagdrempelig alternatief, want om crypto te gebruiken heb je niet meer nodig dan een smartphone. Tot slot wil het land ook niet gewoon de toegang tot crypto eenvoudiger maken, ze hebben zelfs interesse getoond in het ontwikkelen van een eigen digitale munt, een Central Bank Digital Currency. Je kan dit vergelijken met de aankomende digitale euro in Europa. Hiermee kunnen ze hun eigen financiële infrastructuur moderniseren en naar de globale 21ste eeuw  brengen.

Wat kunnen wij hiervan leren in Nederland?

Voor Nederland, waar de cryptomarkt al verder ontwikkeld is, biedt Marokko een interessante case study. Het toont aan dat strenge verboden vaak averechts werken. Innovatie laat zich niet tegenhouden – je kunt beter zorgen voor duidelijke regels om risico’s te beperken. Dit is een les die ook hier van pas komt, want hoewel we in Nederland al verder zijn op dit gebied, is er altijd ruimte voor verfijning en aanpassing.

Marokko’s verrassende keuze voor regulering kan bovendien de wereldwijde adoptie van crypto versnellen. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in de blockchain- en fintech-sector. Internationale samenwerking zou weleens een stuk interessanter kunnen worden!

Marokko als voorbeeld

Wat vooral opvalt, is de pragmatische houding van Marokko. In plaats van vast te houden aan ouderwetse regels, durft het land vooruit te kijken. En dat is bewonderenswaardig. Het laat zien dat je als land kunt meebewegen met technologische en economische veranderingen, zonder je kernwaarden uit het oog te verliezen. Of deze stap een succes wordt, hangt natuurlijk af van de uitvoering. Maar één ding is zeker: Marokko heeft een gedurfde keuze gemaakt die wereldwijd invloed kan hebben. Misschien is het tijd dat we in Nederland ook eens kijken hoe we onze aanpak kunnen aanscherpen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on Air!
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?