EANJUM – Het is december 1997 wanneer in een klap iedereen in zowel binnen- als buitenland Eanjum kent. Het is een aan en afrijden van pers, politie en nieuwsgierige burgers na de ontdekking van de pensionmoorden in het dorp. Na 26 jaar doet deze bekende zaak opnieuw stof opwaaien, na het recent verschenen boek ‘De Heks van Anjum’ van journalist Margriet Brandsma. In deze podcast-aflevering reis ik, samen met Margriet, af naar het pension in Anjum en deelt ze haar nieuwe bevindingen.
Het is een zonnige vrijdagmiddag als Margriet en ik aankomen in het Friese dorp. Vanaf de plaatselijke supermarkt lopen we in de richting van het voormalige pension ‘Het Station’. Hoewel het pension inmiddels omgetoverd is tot prachtig woonhuis, zal het voor sommigen misschien nog steeds in hun geheugen gegrift staan als het ‘Horrorpension’, de bekende bijnaam die het pension kreeg na de twee moorden.
Terug naar kerst 1997. Na een tip wordt het lichaam van Louw de Jong gevonden in de voortuin van het pension. Niet veel later wordt ook het lichaam van Herman Sonnemans ontdekt op het naastgelegen campingterrein. Pensionhoudster Marjan van der E. wordt opgepakt en krijgt al snel de bijnaam De Heks van Anjum. Hoewel ze blijft ontkennen zit ze toch een gevangenisstraf en Tbs-behandeling uit.
Ruim 26 jaar later hangen er nog steeds veel vraagtekens rondom deze bekende Friese zaak. Vraagtekens waarmee journalist Margriet Brandsma aan de slag ging tijdens het schrijven van het boek ‘De Heks van Anjum.’ Haar boek over de pensionmoorden, dat in 2022 verscheen, schijnt nieuw licht op de zaak en zorgt voor nieuwe inzichten. In de podcast-aflevering van Kijk op Crime deelt Margriet Brandsma haar kijk op deze zaak en bespreken we haar nieuwe ontdekkingen die wellicht nog gaan zorgen voor een heropening van deze zaak.
Benieuwd? Beluister de podcast hieronder.