Marcel van Zijp is geboren in 1958; hij was enkele jaren werkzaam als graficus, voor hij het beeldhouwen in natuursteen heeft ontdekt. Tot zijn grote verrassing bleek het mogelijk zijn grafische achtergrond met het werken in steen te combineren.
Dit resulteerde in het vervaardigen van vele types handgehakte letters. Vijfentwintig jaar geleden heeft hij zich gevestigd als zelfstandig ondernemer en werkt hij vooral in natuursteen. Naast zijn vrije werk heeft hij zich gespecialiseerd in sculpturen en inscripties, voornamelijk voor gedenktekens en exclusief grafwerk, en restaureert hij bestaande monumenten of voorziet ze van bijbeitelingen.
Van Zijps vrije werk
Al meer dan 30 jaar is Marcel van Zijp beeldhouwer. Hij koos van meet af aan natuursteen als uitdrukkingsmiddel. Aanvankelijk verkende hij de zachtere soorten kalksteen en marmer. Sinds de laatste jaren werkt Marcel voornamelijk nog in graniet waarbij de basalt soort vooral zijn voorkeur heeft .‘Bij het maken van mijn sculpturen stop ik geen bewuste betekenis in mijn werk, maar wil de kijker inspireren om dat wél te doen. Ik hanteer basisvormen zoals rond , hoekig, vol, leeg, ruw en gepolijst om tot een beeld te komen. De schoonheid en grootsheid van de natuur zijn mijn inspiratiebronnen. Mijn werk is dan ook niet verhalend, maar meer een uitdrukking van het meest elementaire van het zijn zelf.’ Vervaardigde Van Zijp in de tweede helft van de negentiger jaren met zijn vrije werk nog veelal geometrisch abstracte beelden, momenteel is er sprake van een nieuwe stroming.
‘Mijn sculpturen zijn met de jaren concreter geworden.’
Op deze pagina ziet u zijn nieuwste werk in wording. De getoonde sculptuur bestaat uit twee delen. Het onderste deel bestaat uit een ruw gekliefd blok zwart Zweeds graniet, met daarop een fijn gestileerde cellohals van hetzelfde materiaal. Door het blok ruw te laten en de hals juist donker te zoeten (fijn schuren) roept het uiteindelijke beeld een bijzonder spanningsveld op. Het lijkt of de cellohals zich als een varentje uit de ruwe materie ontrolt. De sculptuur krijgt hierdoor iets surrealistisch. Het kan zowel het effect opleveren van bevreemding als van een wat poëtische werkelijkheid. ‘Ik hoop met mijn werken verstilling en ontroering op te roepen.’
Van Zijp gedenktekens en monumenten
Individuele wensen staan bij Marcel van Zijp voorop bij het vervaardigen van gedenktekens. Dit kan variëren van een eenvoudige stèle (staande steen) tot compleet beeldhouwwerk, inclusief het aanbrengen van inscripties. Door de persoonlijke benadering en de wensen van de klant voorop te stellen staat Van Zijp garant voor een vakkundig resultaat.
Ieders smaak
Binnen praktisch elk budget weet hij naar ieders smaak een monument te realiseren. Veelal kiezen mensen ervoor, met name als het om grafmonumenten gaat, een thema in de steen te laten verwerken dat belangrijk was voor de overledene. Voor kinderen zijn dat vaak (knuffel)dieren en voor volwassenen symbolen voor hobby’s of liefhebberijen. Zo staan er een prachtige piano op een graf in Voorburg en enkele tere, ontroerende monumentjes op kinderbegraafplaatsen van zijn hand.
Letters
Door de jarenlange ervaring die Van Zijp als free-lance steen-beeldhouwer opdeed bij diverse grote en kleinere natuursteenbedrijven, weet hij in elke natuursteensoort inscripties aan te brengen. Dit kan variëren van eenvoudige blokletters tot en met met bladgoud vergulde kalligrafische letters.
Lettertype
Veelal wordt het lettertype aangepast aan de natuursteensoort en de sfeer die de klant vindt dat het monument moet uitstralen.
“Mariakapel“ Lambertuskerk te Wouw
In opdracht van de stichting “Herstel de Kapel” is de Mariakapel in de Lambertuskerk te Wouw opnieuw ingericht. Marcel van Zijp werd gevraagd om een bij deze kerk passende sokkel te ontwerpen en te vervaardigen. Nadat het ontwerp werd goedgekeurd, gebruikte hij daarvoor de geprofileerde onderbouw van de natuurstenen kansel, die onder de trap in de kerk werd gevonden. Hij bouwde de sokkel op uit 5 nieuwe, achthoekige blokken Franse kalksteen die hij op elkaar stapelde en twee dekplaten. Om stijlbreuk te voorkomen werden de nieuwe blokken, conform de reeds in de kerk toegepaste kathedraalslag gefrijnd . Daarna werd er een Mariabeeld op geplaatst.
Johannes Vermeer
De bekende Delftse kunstschilder Johannes Vermeer was weliswaar begraven in de Oude Kerk in Delft, maar van een eigen grafsteen was het nooit gekomen. In 2007 werd Van Zijp gevraagd om dit gemis alsnog goed te maken en kreeg hij de opdracht om van een grote plaat Belgisch Hardsteen een grafsteen te hakken die later is bijgezet in de vloer van deze kerk. Van Zijp gebruikte hierbij het reeds bestaande lettertype dat gebruikt was in de overige zerken die in de vloer waren aangebracht en de steen werd vervolmaakt door een afbeelding van de penning van het Lucasgilde waar Vermeer lid van was.
Vissers namenmonument Scheveningen
In 2013 werd Van Zijp gevraagd een ontwerp te maken voor het Vissersnamenmonument in Scheveningen. Anders dan andere monumenten, stond in Scheveningen alleen een beeld van de vissersvrouw bij de boulevard. Zijn ontwerp werd een monument, bestaande uit 18 granietplaten met een totale lengte van 25 meter, met daaroverheen de tekst “Niet teruggekeerd van zee, naam voor naam gegrift in steen”. Op het monument zijn de namen van 1.366 vissers aangebracht, die de afgelopen eeuwen bij uitoefening van hun beroep, het leven hebben gelaten op zee. Het monument werd op 24 mei 2013 onthuld door H.K.H. prinses Beatrix, die zich lovend uitliet over het ontwerp.
Voor meer info: www.vanzijp-sculptures.com en www.plantage-vanzijp.nl. Bezoek-/Atelieradres: Voorstraat 17, 9291 CC Kollum.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.