LEEUWARDEN – Binnen bedrijven en ondernemingen zijn er tal van dingen die extreem belangrijk zijn. Er moet een goed koffiezetapparaat zijn en uiteraard is het leuk als er op de vrijdagmiddag nog even een gezellige borrel wordt georganiseerd. Er is echter één ding binnen een bedrijf dat hier torenhoog bovenuit steekt. We hebben het uiteraard over de leiding binnen een bedrijf of onderneming. Deze manier van leiderschap kan afhangen van bepaalde projecten of opdrachten. Dit wordt ook wel situationeel leiderschap genoemd.
Daarnaast is het zaak mensen zo effectief mogelijk te laten werken. Hierin kan Management Drives enorm helpen. Wij gaan in dit artikel dieper in op beide onderdelen, waarna jij twee handvatten hebt om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
Wat is situationeel leiderschap?
Binnen grotere ondernemingen wordt veelal gewerkt in verschillende afdelingen. Hierin heeft elke afdeling eigen projecten en taken die onder begeleiding van een leider moeten worden voltooid. Het is namelijk zaak dat minimaal een persoon de lijntjes uitzet, waardoor de rest weet hoe ze te werk moeten gaan. Je begrijpt echter dat dit per project of per werkgroep kan verschillen. Sommige onderdelen vereisen nu eenmaal een andere aanpak dan andere. Het hangt af van de situatie. Vandaar de term situationeel leiderschap.
De 4 stijlen van situationeel leiderschap
Binnen situationeel leiderschap spreekt men van 4 verschillende stijlen. Welke stijl je precies toe kunt passen is afhankelijk van de karaktereigenschappen van de werknemers en het bijbehorende niveau in denkwijze. Door de juiste stijl toe te passen op een groep weet je zeker dat je het meest effectief te werk kunt gaan. Hieronder volgen de 4 stijlen met een korte toelichting:
Sturende stijl: Jij bent als leidinggevende overduidelijk de baas. Hierin stuur je de werknemers door het geven van specifieke instructies. Het gaat hierbij voornamelijk om het eindresultaat, waarbij de ontwikkeling van de werknemers niet bepaald centraal staat.
Coachende stijl: De tweede manier van leidinggeven is door dit op een coachende manier te doen. Hierbij houd jij toezicht op het gedane werk. Het is belangrijk dat er interactie met de groep is, waarbij jij open staat voor suggesties. Je gaat hier vervolgens dieper op in en geeft hen met jouw ervaring bepaalde tips. Het doel hierbij is dat de mensen zich ook gaan ontwikkelen. Hierin is ook de motivatie van groot belang.
Ondersteunende stijl: De ondersteunende manier van leidinggeven zorgt ervoor dat je het gesprek aangaat met de groep. Jij vraagt aan de medewerkers wat zij nodig hebben, waarna jij zorgt dat ze dit krijgen. Vervolgens is het aan hen om hiermee aan de slag te gaan. Dit betekent dat de groep een deel van de verantwoordelijkheid op zich neemt. Echter blijf jij als leidinggevende altijd de eindverantwoordelijke voor dit project.
Delegerende stijl: Tot slot gaan we naar de meest zelfstandige manier van leidinggeven. Als jij het gevoel hebt dat een groep werknemers er klaar voor is, dan kun je projecten bijna volledig zelfstandig laten uitvoeren door middel van het delegeren van de taken. Je geeft ze meer bevoegdheden dan bij de ondersteunende stijl en laat ze als het ware hun gang gaan. Uiteraard blijf jij ook binnen deze stijl eindverantwoordelijk.
Management Drives: wat is het?
We weten allemaal dat we beter presteren als we ons goed voelen. Hierin is het belangrijk dat de sfeer binnen een werkgroep positief en aangenaam is. Management Drives kan hierin enorm van belang zijn. Dit is namelijk een methode om de drijfveren en motivaties van personen inzichtelijk te maken. Aan de hand van deze drijfveren kun je zien op welke manier iemand zijn of haar capaciteiten inzet. Door deze zaken goed op elkaar af te stemmen is de kans heel groot dat conflicten worden voorkomen. Het is namelijk zo dat iedereen andere redenen heeft om iets op een bepaalde manier uit te voeren.
De 6 kleuren binnen Management Drives
Om dit duidelijk te maken is er binnen Management Drives gekozen om te werken met 6 kleuren. Deze 6 kleuren staan voor 6 drijfveren. Hieronder vertellen we je over de 6 kleuren en welke drijfveren hierbij passen:
Geel – De visionair: deze persoon heeft een duidelijke visie en weet precies hoe hij of zij iets wilt aanpakken.
Blauw – de bestuurder: Dit is iemand die vooral heel gestructureerd opereert. Dit zijn vaak loyale personen.
Groen – de people manager: Deze persoon streeft naar een teamgevoel en saamhorigheid. ‘We doen het met z’n allen’.
Rood – de autoriteit: Deze persoon zorgt voor grenzen. Denk aan het werktempo, deadlines en het onderlinge respect.
Oranje – de ondernemer: Deze persoon is resultaatgericht en kijkt voornamelijk naar de vooruitgang.
Paars – de nestor: Deze persoon zorgt voor eenheid en stabiliteit binnen de groep. Zie het als een rol als groepsoudste.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.