NOORD-NEDERLAND – Er is door Defensie besloten tot een herziening van het luchtruim omdat het gebruik toeneemt. Een grootschalige herziening is nodig om in de toekomst efficiënter gebruik te maken van het luchtruim en beperking van hinder en uitstoot. Het militaire oefengebied in Noord-Nederland wordt uitgebreid.
Dit wordt gedaan omdat Defensie heeft besloten om het oefengebied in het zuidoosten van Nederland op te heffen. Dit is nodig om het luchtruim in het zuidoosten duurzamer en efficiënter in te richten voor de burgerluchtvaart. Het nieuwe stuk oefengebied komt boven Overijsel, Drenthe, Groningen en het zuidoosten van Fryslân. Daarnaast wordt het bestaande oostelijke militaire oefengebied (EHTRA15/15A) omgevormd tot een oefengebied van ongeveer 55 bij 55 kilometer op een nog te bepalen locatie.
De krijgsmacht heeft behoefte aan een aaneengesloten oefengebied boven Nederland. Dit hebben ze nodig om goed te oefenen met nieuwe (bemande en onbemande) vliegtuigen. Bijvoorbeeld de F-35 of de MQ-9 Reaper. De F-35 en de nieuwe onbemande vliegende systemen van de Krijgsmacht stellen andere eisen aan oefenruimte. Deze wapensystemen hebben sensoren die veel verder kunnen kijken dan die van de F-16. Omdat de schietgebieden voor de luchtmacht al in het noorden liggen, is het dus logisch om dit oefengebied te vergroten.
Om veel overlast te voorkomen wordt voornamelijk boven zee gevlogen. Mocht er door weersomstandigheden niet boven zee gevlogen kunnen worden, dan kunnen ze uitwijken en boven land oefenen. Daarnaast blijft de Luchtmacht ook boven land oefenen met de grondgebonden eenheden van de Krijgsmacht. Er komen geen extra vluchten in het noordelijke oefengebied. Dit komt omdat de luchtmacht minder jachtvliegtuigen krijgt dan nu het geval is. De Luchtmacht vervangt de komende jaren 68 F-16’s door 46 F-35’s. Van de 46 F-35’s staan er 8 in Amerika. Het aantal jachtvlieguren neemt daardoor de komende jaren af met 10 tot 20%.’ Het oefengebied heeft een ondergrens van 6500 voet (circa 2 kilometer). Hier zal het geluid ook waarneembaar zijn.
Nederland en Duitsland gaan onderzoeken naar de haalbaarheid om het oefengebied grensoverschrijdend te maken. Als het resultaat positief is dan wordt de studie voortgezet als een luchtruimproject. Mocht de samenwerking met Duitsland er komen, dan wordt het oefengebied voornamelijk gebruikt bij internationale oefeningen zoals Frisian Flag. Het gaat om het noordwestelijke deel van het oefengebied Duitse luchtruim. Voor wie meer wil weten over de luchtvaarherziening kijk dan op de onderstaande link luchtvaartindetoekomst.nl/default.aspx