Lichte afname WW in Fryslân · Foto('s): 

Lichte afname WW in Fryslân

donderdag 20 augustus 2020

DOKKUM – In juli nam in Fryslân het aantal WW-uitkeringen licht af. Seizoenswerkgelegenheid speelt een grote rol in de WW-ontwikkeling in de afgelopen maand. Vergeleken met een jaar geleden telt de provincie veel meer WW-uitkeringen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Er zijn nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, zoals in techniek, zorg en ict. In horeca, verkoop, beveiliging, transport en logistiek zijn de personeelstekorten grotendeels voorbij.

Afname WW in juli door seizoenswerk

Eind juli telde Fryslân 11.317 WW-uitkeringen. Dat is 3,3% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juli licht af, met 89 uitkeringen (-0,8%) ten opzichte van vorige maand. In juli speelt het seizoen een grote rol in de ontwikkeling van de WW. In sectoren als landbouw, groenvoorziening, horeca en bouw is het hoogseizoen. Veel uitzendkrachten, kelners en barpersoneel, schilders en personeel van hoveniersbedrijven vinden tijdelijk werk in een van deze sectoren. In het onderwijs verloren juist veel leraren hun baan omdat tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar zijn beëindigd. De daling van de WW in de afgelopen maand doet zich vooral voor onder jongeren. Zij hebben vaker een kortdurende uitkering en werken vaker op tijdelijke basis in seizoenswerk.

Veel meer WW-uitkeringen dan vorig jaar

Vergeleken met een jaar geleden telt Fryslân veel meer WW-uitkeringen. Dit komt door de stijging van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak. In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan. Eind juli 2020 telde Fryslân 2.434 meer WW-uitkeringen (+27,4%) dan in juli 2019.

Kansrijke en minder kansrijke beroepen door corona

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag ‘hoe kom ik deze crisis door?’ Veel mensen moeten op zoek naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, al zijn het er wel minder dan een jaar geleden. Op 13 augustus heeft UWV ‘Kansrijke en minder kansrijke beroepen’ uitgebracht, waarin het een eerste inventarisatie geeft van het effect van corona op beroepen.

In het overzicht met kansrijke beroepen op dit moment staan veel zorgberoepen, zoals verzorgenden ig, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten en gz psychologen. Voor de coronacrisis was er al sprake van grote personeelstekorten. Het coronavirus heeft extra druk gelegd op de zorg en daarmee ook op de behoefte aan extra personeel. Ook onder bijvoorbeeld leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel. Het gaat daarbij vaak om beroepen waarvoor een langdurige opleiding nodig is, vaak op hbo-niveau of hoger. De beroepen die van de lijst met kansrijke beroepen zijn verdwenen zijn vooral te vinden in de horeca, verkoop, beveiliging, transport en logistiek.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?