Dinsdagavond 7 oktober vond er een lezing plaats over de jonge Koningin Emma (1858-1934) in het MFC – de Wygeast in Oudwoude door Dhr. B. Bilker uit Oudwoude. Bearn Bilker is Voorzitter van Stichting Nassau en Friesland en heeft een grote kennis van het Koninklijk huis van de Oranjes-Nassau. Veertig belangstellenden waren aanwezig. Wat ging er goed, maar ook, wat ging er mis, met Emma en haar familie?
Koningin-regentes Emma is van grote betekenis geweest in en voor Nederland en voor het Huis Oranje-Nassau. Als prinses Emma maakte zij deel uit van het gezin van regerend Fürst Georg Victor van Waldeck en Pyrmont en van Fürstin Helena, geboren prinses van Nassau. Waarom slaagde moeder Helena er in haar dochters stuk voor stuk dynastiek belangrijke huwelijken te laten sluiten? Emma trouwde met de veel oudere koning Willem III der Nederlanden, die een tweede huwelijk wenste te sluiten, om daarmee de Oranjeopvolging te redden. Was de jonge Emma wel voldoende toegerust op de taak die haar in Nederland wachtte?
Emma moest haar dochtertje, Wilhelmina, opvoeden voor een geheel nieuw tijdperk. En zij wist dat de populariteit van de Oranjes aanzienlijk was gedaald en dus moest Emma ook nog door stijl en aanpak de Oranjes een modern en aansprekend aanzien verschaffen. Vragen als: hoe en waar had Emma dat geleerd? Voor welke aanpak koos zij, ook tijdens haar regentschap? Was ze wel zo Duits “gründlich” zoals zo vaak wordt beweerd? Heeft ze tot haar dood toe haar principes weten te handhaven? Was ze wel altijd de “liefste oude dame in Europa?”