BURGUM – In de Nieuwsbrief Observeum (museum en sterrenwacht) staat de rubriek Object van de maand. Gerhild van Rooij vertelt daarin waar en wanneer een object gevonden is, wat er veranderd is, hoe en waarvan iets gemaakt is en wat het nut ervan was. Of wie waarom geportretteerd is en waarom iets niet gezien mocht worden. Die Leuke weetjes staan nu op Observeum.nl.
Leuke weetjes
Gerhild van Rooij vertelt sinds mei 2020 in de vaste rubriek Object van de maand in de gratis digitale Nieuwsbrief Observeum van alles over objecten uit de diverse museale collecties. Het Observeum toont de meest uiteenlopende objecten in de verschillende vaste exposities en het buitenmuseum gedeelte en dan zijn er ook nog objecten in het depot die alleen in tijdelijke exposities te zien zijn. Object van de maand is een dergelijk succes dat alle elf afleveringen nu voor iedereen toegankelijk gemaakt zijn. De tot nu toe 11 Object van de Maand afleveringen staan sinds 4 maart op de website van het Observeum onder Leuke weetjes.
Object van de Maand
De basis voor Observeum Object van de Maand ligt bij Annelies Buurman, die Gerhild van Rooij eind maart 2020 namens RTV Kanaal 30, nu RTV NOF Tytsjerksteradiel Achtkarspelen, vroeg de cultuurrubriek Te zien in… te verzorgen over beelden in de openbare ruimte. Er was behoefte aan cultuurnieuws en kunst kijken. De Te zien in… ‘zonnewijzer uit 1930 in buitenmuseum Observeum’ viel op. Het Observeum plaatste die door op de website en in hun Nieuwsbrief en vroegen of Gerhild een Object van de Maandrubriek wilde verzorgen.
Middensteentijd tot aan de Tweede Wereldoorlog
Voor Object van de Maand is vanaf mei 2020 tot nu toe geput uit de rijke en zeer gevarieerde collectie van het Observeum. De objecten uit de Middensteentijd, Middeleeuwen, negentiende en twintigste eeuw zijn wereldlijke, religieuze, natuurlijke of wetenschappelijke objecten en ook gebruiksvoorwerpen, kunstwerken, sieraden of andere kunstzinnige objecten die allemaal aansluiten bij of te zien zijn in een van de vaste exposities.
Verhaal achter objecten
De Leuke weetjes pagina Objecten van de Maand begint met onderstaande opsomming. Grote kans dat je na het lezen van het verhaal achter het object meer weet en anders kijkt, net als bij de Te zien in … waar de beelden in onze gemeente bij wijze van spreken meer gaan leven!
Object 1, mei 2020. Onze zonnewijzer uit 1930. Wist je dat als het museum dicht is je buiten van alles kunt bekijken, zoals de zonnewijzer?
Object 2, juni 2020. De Pot, de Put en het Wiel. Wil je zien hoe het wiel in elkaar steekt? Wat hebben de pot en put met de vondst te maken?
Object 3, juli 2020. Schiere monniken van Jan Faber. Waarom stond er buiten een houten monnik en waar gingen de monniken van hier naartoe?
Object 4, augustus 2020. Kruisvormige reliekhouder uit Bartlehiem.
Wil je mee ontrafelen wat er op onze eeuwenoude kruisvormige reliekhouder staat?
Object 5, september 2020. Grenssteen Tytsjerksteradiel. Kun je in Tytsjerksteradiel uitzoeken wat er van het beeldverhaal op deze grenssteen over is?!
Object 6, oktober 2020. Crayon Tjalling Hayes Haisma, W.B. Van der Kooi, 1810.
(ST2007-VIII-01) Wat deed een aanzienlijk man als Haisma, Commissaris Repartiteur, Maire Acessor en boer?
Object 7, november 2020. Willem Bartel van der Kooi, schilder. (ST2007-VIII-01). Van der Kooi, lector aan de Friese Academie, kreeg een prijs van Willem I. Wat zocht hij in Burgum?
Object 8, december 2020. Rugschild van Moerasschildpad uit middensteentijd. Zie je in de puzzel van zeldzame resten het schild, dan zie je de schildpad uit Tjongerschans.
Object 9, januari 2021. 19eeeuw, rechthoekige gecontoureerde schildpad lepeldoos. Wat van ver kwam was bijzonder, daarmee maakte je goede sier, zou dat nu nog zo kunnen?
Object 10, februari 2021. Stil verzet: manchetknopen, 1941 (2015-V-13-012) Wist je dat, al was het streng verboden, de trouw aan het Koningshuis en het geloof in vrijheid via manchetknopen zichtbaar was?
Object 11, maart 2021. Zinken geld 1940-1945 (2013-VII-04-16, 1ct en 2013-VII-04-17, 10ct) Wat hebben nikkelen of zinken centen, vierkante stuivers en zilveren dubbeltjes met de Tweede Wereldoorlog te maken?