Op dit moment is de kerkenraad van de DoRe-gemeente heel hard aan de slag met de organisatie van de Camphuysendag op zaterdag 14 juni. We hebben een prachtig programma en in de middaguren zal de burgemeester van Dongeradeel, mevr. Waanders, het dan gerestaureerde graf van Dirck Rafaelszoon Camphuysen onthullen.
D.R. Camphuysen werd in 1586 geboren te Gorinchem en overleed op 19 juli 1627 te Dokkum. Hij was afkomstig uit een doopsgezinde familie en was in zijn leven o.a. dichter, kunstenaar en predikant. In 1617 werd hij beroepen als Doopsgezinde Remonstrantse predikant in Vleuten. In 1618 werd hij verbannen vanwege zijn Arminiaanse denkbeelden. In 1620 werden alle remonstrantse predikanten verbannen en trok hij naar Norden. Vervolgens ging Camphuysen in 1623 in Dokkum wonen, hier werd de remonstrantse gemeente gedoogd. In 1627 overleed hij op 41 jarige leeftijd en ligt, sinds 1860 (voor een deel) begraven, op het Zuiderbolwerk te Dokkum.
Dirck R. Camphuysen is beroemd geworden als schrijver van het best verkochte en meest herdrukte liedboek van de Gouden Eeuw; “Stichtelycke rymen”. In 2013 schreef hoogleraar historische letterkunde aan de universiteit van Utrecht, Riet Schenkeveld, “Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw”, hierin brengt ze Camphuysen “weer tot leven”.
De restauratie van het graf en de organisatie van de Camphuysendag kosten natuurlijk geld. Door middel van een fietstocht naar Friedrichstadt, stad van de verdraagzaamheid, wil ik geld ophalen om bij te dragen in de kosten. De fietstocht is 855 km lang en u kunt mij sponseren voor €0,02 de kilometer!
Op zaterdag 26 april ontbijten we om 8.00 uur in de kerk. Hierbij bent u van harte welkom. Graag wel van tevoren aanmelden bij onze voorzitter Thea Metz. Om 9.00 uur vertrek ik en fiets langs de kust naar Friedrichstadt (North Sea Cycle route en Eider Treene Sorge Radweg).
Ik verwacht op maandag 5 mei in Friedrichstadt aan te komen en zal daar, aan de kerkenraad van de Remonstrantse kerk het boek “Een platina liedboek uit de Gouden Eeuw” overhandigen. Friedrichstadt is de stad van de verdraagzaamheid. Friedrichstadt is in 1621 gesticht. Hertog Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp nodigde de remonstrantse vluchtende predikanten uit om zich in deze stad te vestigen (op 14 januari 1619, tijdens de Dordtse synode werden 200 rekkelijke predikanten uit hun ambt gezet en verbannen). Friedrichstadt heeft de “titel” stad van de verdraagzaamheid in alle eeuwen behouden. De stad werd “asiel voor alten, die omwille van hun geloof moesten vluchten”. Ook in de 19e eeuw heeft een grote groep Joden er hun toevlucht gevonden. Tot op heden is er een duidelijke Hollandse oorsprong te vinden; straatnamen, pleinen, grachten en “het Onze Vader” wordt nog in de Remonstrantse kerk in het Nederlands gebeden. De fietstocht staat voor mij dan ook in het teken van vrijheid en verdraagzaamheid, wat betekent dit en hoe geef je dat in deze tijd vorm zonder onverschillig te worden.
Op naar Friedrichstadt!
Wilt u mij sponsoren dan kan dat door 855 x €0,02 te storten op rekening NL92ABNA0470587032 t.n.v. DoRe Dokkum onder vermelding van Camphuysen 2014.
Dokkum, april 2014
Lenie Lap