LEEUWARDEN – Gamen is een heerlijk tijdverdrijf voor jong en oud. Voor iedereen zijn er ook spelletjes te vinden die je op een console of op de beste gaming laptop kan spelen. Het nog altijd populaire FortNite bijvoorbeeld, waarvan we weer allerlei toffe dans moves hebben geleerd als victory dansjes. Maar ook Candy Crush, verschillende simulators en World of Warcraft-achtige games zijn immens populair bij een groot publiek. En omdat je ze ook op je laptop kan spelen, heb je altijd je favoriete games bij de hand.
Een goede laptop
Natuurlijk kun je veel spelletjes op dezelfde laptop spelen als waarop je werkt. Zolang je maar een goede video- en audiokaart in je laptop hebt zitten. De videokaart is heel belangrijk, omdat deze het spel vloeiend laat verlopen. Je wil immers niet midden in een gevecht zitten met een eindbaas om dat te maken te krijgen met een glitch of een andere hapering waardoor je verliest. De audiokaart zorgt ervoor dat het geluid goed is. Samen met een snelle processor geniet je van de beste game-ervaring.
Werklaptop vs. Gamelaptop
Je werklaptop is daar niet altijd mee uitgerust, daarom zijn er speciale laptops gemaakt om op te gamen. Uiteraard kun je op een game-laptop ook gewoon werken in Word, Excel en dergelijke. Ben je een echte gamer? Dan is het aan te raden om dus een goede laptop aan te schaffen. De meeste nieuwe laptops zijn gebouwd op snelheid; daar doe jij je voordeel mee met allerlei spelletjes, ook gewone arcade games. Merken als Lenovo, MSI Gaming en Acer Nitro zijn zeer gewilde gaming laptops die je alles bieden die je nodig hebt. Met een goed advies weet je overigens ook zeker dat je favoriete games goed draaien op een gaming laptop. Kies dus uit wat je nodig hebt, niet per se de allerkrachtigste game laptop.
Laptop vs. Desktop computer
Waarom zou je een laptop kopen om te gamen en geen vaste desktop computer? Het antwoord luidt: zodat je overal kan gamen. Heb je weinig ruimte voor een PC? Dan is de laptop een zeer goed, mobiel alternatief.
Snel internet
Als je veel online spellen speelt met vrienden, dan is het aan te raden om een goede, vooral snelle internetverbinding te hebben in huis. Je kan via de draadloze wifi-verbinding spelen, maar daar kan wel eens een dipje inzitten. Gamers adviseren andere gamers daarom om je laptop met een kabel op het internet aan te sluiten. Dit biedt wellicht minder vrijheid in waar je gaat zitten met de laptop, maar het verbetert je game-ervaring aanzienlijk. Als je de mogelijkheid hebt om internet via glasvezelkabels te laten verlopen, dan is dat voor het gamen een echte aanrader. De voordelen van glasvezel ten opzichte van gewone kabels, is dat het veel sneller signalen doorgeeft en dat het een veel stabieler internetnetwerk oplevert. Die snelheid (we praten over 1000 Mbit/seconde) maakt gamen nog leuker en interessanter.
Gamen met je laptop
Het fijne aan gamen met je laptop is dat je het overal kan doen – als je maar voor online games goed internet hebt. Je kan het in de trein, op vakantie, op de bank… waar jij maar wil. Ben je gewend om te gamen op een console, dan is gamen op een laptop wel even wennen. Vooral het feit dat je de toetsen van het toetsenbord moet gebruiken om te vechten en te ontdekken, kan nog wel eens vreemd aanvoelen. Dat geldt ook voor het gebruik van een (draadloze) muis of een trackpad. Wil je lekker kunnen gamen op je laptop, maar dan met het idee alsof het je console is? Dan kies je voor een handige controller die je met gemak op je laptop aansluit of draadloos gebruikt. Er zijn multifunctionele controllers verkrijgbaar die je zowel voor je Xbox, PlayStation, Nintendo Switch áls je laptop kan gebruiken. Hoe handig is dat!
Speciaal om te gamen
Een game laptop is niet goedkoop en het is daarom aan te raden om je goed te laten adviseren voordat je tot aankoop overgaat. Het is overigens ook aan te raden om je game laptop echt alleen voor het gamen te gebruiken. Foto’s, video’s en documenten nemen alleen maar ruimte in, die je spelplezier in de weg kunnen zitten. Gebruik je je game laptop ook voor (school)werk of fotobewerking, investeer dan in een extra harde schijf waar je deze documenten op bewaard. Zo gebruik je alle interne opslagruimte voor je favoriete shooters en simulaties, zonder in te leveren op snelheid en game plezier.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.