Lekker en lekker snel & gezond: wokken met een keramische wokpan · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Lekker en lekker snel & gezond: wokken met een keramische wokpan

zondag 13 november 2022

LEEUWARDEN – Een kok weet dat je kook-, of in dit geval wokkunsten, pas echt tot zijn recht komen in een kwalitatief goede pan. Een keramische wokpan is daarom een van de betere opties als je op zoek bent naar een handige wokpan. Met deze pan kun je snel een maaltijd op tafel toveren die bovendien ook lekker smaakt. In dit artikel lees je waarom het gebruik van een keramische wokpan handig en gezonder is, waar je op moet letten bij de aanschaf en tenslotte een aantal verrassende gerechten die je in deze wokpan kunt maken.

Vanuit het verre oosten in de Nederlandse keuken

De wokpan wordt al eeuwen gebruikt in de oosterse keuken. De vorm van de pan en het materiaal waarvan de pan gemaakt is, maken dat je snel op hoog vuur eten kan bereiden. In een pan kun je zo een complete maaltijd klaarmaken. Door de woktechniek is het eten snel gaar, maar blijft ook de smaak behouden.

Een ander voordeel van wokken is dat je minder vet gebruikt, dan bij andere kooktechnieken zoals het braden. Hierdoor is het gezonder. Bovendien blijven voedingsstoffen, zoals vitamines, door de korte tijd dat het voedsel wordt verhit, beter behouden. De dikke bodem maakt de wokpan naast wokken ook geschikt voor stoofschotels. Een authentieke wokpan heeft een ronde bodem. Maar als je kookoppervlak plat is, bijvoorbeeld bij een kookplaat, werkt dat natuurlijk niet heel handig. Dan kun je beter een wokpan met een platte bodem gebruiken.

Omdat het een kooktechniek is waarmee je snel smaakvol voedsel kunt bereiden, is dit ook populair in Nederland geworden. Het is inmiddels geen nieuws meer dat dit dé manier is om binnen een half uur een maaltijd op tafel te hebben staan met verse ingrediënten. Ook als je wat meer tijd hebt, is wokken een interessante kooktechniek waar je zeer diverse recepten mee kunt bereiden.

Verschillende wokpannen

Er zijn verschillende wokpannen verkrijgbaar. Authentieke wokpannen zijn van gietijzer gemaakt. Door het gebruik ontstaat er een laagje van olie op de binnenzijde van de pan wat de gerechten een eigen smaak geeft. Je bent ook vast wel bekend met pannen met een teflon anti-aanbaklaag. Maar teflon heeft als vervelende eigenschap niet zo gezond te zijn voor de mens. Zolang de laag niet beschadigd is, is er niet zoveel aan de hand. Maar wordt het laagje kapot gemaakt, dan kun je de pan eigenlijk niet meer gebruiken. De deeltjes van de teflonlaag kunnen in het voedsel komen en dit is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Waarom een wokpan met een keramische laag?

Dan is er dus de keramische wokpan. Keramiek is een stenen laagje aan de binnenkant van de pan. Het lijkt een beetje op porselein. Maar het heeft als grote voordeel dat het zeer goed tegen hitte kan. Dit is natuurlijk belangrijk als je wilt gaan wokken. Het laagje werkt bovendien als een anti-aanbaklaag die niet schadelijk is voor je gezondheid. Door de keramische bekleding van de pan hoef je minder olie te gebruiken bij het bakken.

Wat kan een goede keramische wokpan?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je pan grote hitte kan verdragen. Wokken doe je namelijk het best op hoog vuur. De beste keramische wokpan is een pan die past bij jou en jouw keuken. Wok je bijvoorbeeld alleen voor jezelf of ben je met z’n tweeën? Dan ben je met een kleinere wokpan al klaar. Een kleine pan kun je alleen goed gebruiken voor kleine hoeveelheden. Heb je namelijk teveel in je pan dan zal “het magische wokeffect van smaakvolle knapperige groenten” minder zijn. Wat ook even goed is om te controleren als je een afwasmachine gebruikt, of je keramische wokpan wel in de afwasmachine kan. Niet alle keramische lagen kunnen tegen de schoonmaakmiddelen in een afwasmachine. Verder moet de bodem van de pan ook geschikt zijn voor de warmtebron waarop je wokt. Voor wokken op een inductie kookplaat heb je andere pannen nodig dan wanneer je op gas wokt. Voor alle soorten warmtebronnen zijn er keramische wokpannen in de handel.

Hoe maak je een lekker wokgerecht in een keramische wokpan?

Je gebruikt een klein beetje olie of vet. Dit is gezonder, maar ook lekkerder. Zorg verder dat de pan goed warm is, dus werk op hoog vuur. Omdat je lekker door wilt werken met wokken is het handig, alle ingrediënten versneden te hebben voor je start. Je begint altijd met het wokken van vlees of vis, omdat die het langst moeten garen. Daarna de groenten, met als eerst de “harde” groenten die lang moeten garen. Dan voeg je kruiden toe. Werk voor de optimale smaakcreatie het liefst met verse kruiden, zoals koriander en peterselie.

Experimenteer met nieuwe ingrediënten

Een keramische wokpan biedt heel veel verschillende wokmogelijkheden. Daarom ten slotte nog een aantal ingrediënten die je misschien niet meteen in de wokpan zou stoppen, maar wel lekkere resultaten opleveren. Het is heel simpel, maar in een wok toch heel anders: witlof en aardappel. Deze twee ingrediënten worden vooral in de Nederlandse keuken gecombineerd, maar in de wokpan krijgt dit een heel andere smaak.

Bloemkool is natuurlijk ook zo’n groente die we in de Hollandse keuken kennen, maar met masala en tomatenpuree gewokt, ineens een nieuw gerecht wordt. Of wat denk je van een wokgerecht met spruitjes, appel, courgette en spekjes? Of je nu authentiek oosters wilt wokken of een Hollands potje wilt maken, met een keramische wok heb je snel en handig een smaakvol gerecht op tafel.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?