DOKKUM – Leerlingen van OBS de Burgerschool in Dokkum doen op 18 november ook mee aan Verhalenavond. In de klas vertellen ze verhalen aan andere leerlingen van de school. Zo wil de organisatie het vertellen van verhalen doorgeven aan komende generaties en werken aan een nieuwe traditie ‘Verhalenavond’.
,,Verhalen vertellen is goed voor de ontwikkeling van een kind, daarnaast kan het verbindend werken om persoonlijke verhalen te vertellen in een klas dus wij zijn heel enthousiast om als een van de eerste scholen deel te nemen aan dit project”, aldus Pieter Visser van OBS de Burgerschool.
,,Onze ambitie is dat Verhalenavond een traditie wordt, elk jaar op de derde vrijdag van november. Dit kan alleen als we de komende tien of misschien zelfs wel twintig jaar zoveel mogelijk mensen in aanraking laten komen met het vertellen van verhalen en de waarde daarvan. Een belangrijke groep daarin zijn kinderen want zij zijn de toekomst’ zo zegt Wini Weidenaar projectleider van Verhalenavond.
Eline Bodha van de docent-theater opleiding heeft, onder supervisie van Jos Thie, een methode gemaakt om kinderen op een speelse manier te verleiden tot het vertellen van een verhaal. Samen met de twee docenten Pieter Visser en Marike Beckers van de groepen die mee gaan doen, zijn deze aangescherpt en zijn er drie lessen ontwikkeld voor de kinderen om te komen tot een verhaal. In de week van Verhalenavond maken de kinderen hun verhalen en op vrijdag 18 november hebben zij hun eigen ‘Verhalenavond’ in de klas.
Inmiddels zijn er al meer dan 120 vertellers die op 18 november meedoen aan Verhalenavond. Er worden verhalen verteld in kerken, bibliotheken, musea, huiskamers, kelders en andere bijzondere plekken. Dit jaar is het thema ‘De Ommekear’ want iedereen ken wel een moment, waarop het leven een grote wending nam: De Ommekeer. De verhalen zijn gratis te bezoeken op 18 november tussen 19.00-22.00 uur verspreid door de provincie, een route kun je plannen door te kijken op www.verhalenavond.nl.