Leerlingen van CBS de Springplanke uit Engwierum hebben vandaag op Wereldvoedseldageen duurzame lunch bereid voor hun ouders, de meesters en juffen en bestuurders,met eigen geteelde groenten. Deze duurzame lunch is onderdeel van het project Miss Pumpkin, een lessenserie in het kader van het Rijksprogramma Jong Leren Eten.
Op het menu stond o.a. pompoensoep, zelfgemaakte pesto, een yoghurttoetje met fruit en allerlei heerlijk biologische sandwiches en wraps.Onder leiding van foodtruck Mama Mascha hebben de leerlingen van groep 4 t/m 8 een lunchbuffet bereid met groenten en pompoenen, die ze zelf opgekweekt hebben in de volle grond bij biologisch akkerbouwer Pyt Sipma uit Engwierum.
In groepjes werden de groenten gesneden en werd natuurlijk alvast even stiekem geproefd. “Dit is precies zoals wij het onderwijs ingericht willen hebben: zelf ontdekken en zelf doen, want daar leer je van. Het project Miss Pumpkin van NME De Klyster past hier helemaal bij, een fantastisch project!”,aldus directeur Nanne Klompstra.
Om 12.00 uur arriveerden Wethouder Gerben Wiersma van Dantumadiel en Jouke Douwe de Vries van Noardeast-Fryslân, zij waren uitgenodigd als special guests en mochten het buffet officieel openen.De wethouders zaten tussen de kinderen zichtbaar te genieten van deze gezonde lunch.
NME De Klyster heeft het afgelopen jaarmetvijf basisscholen in Noordoost Friesland dit pilotproject over gezonde voeding gedraaid. De zelf gezaaide groenten werden, nadat ze in de klas waren opgekweekt, overgepoot in dorpsmoestuinen en bij akkerbouwbedrijven. De gemeenten stimuleren gezond gedrag. Het is de bedoeling dat alle scholen in 2020 allemaal meedoen met Miss Pumpkin.