Onderwijswethouder Max de Haan overhandigde donderdag 11 juni een ICT leskist aan CBS de Tarissing in Drogeham. In deze leskist zit o.a. een LEGO Mindstorms Robot waarmee de leerlingen ICT-vaardigheden kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd volgden groep 7/8 leerlingen van de Wynroas in Harkema workshops LEGO Mindstorms, gegeven door studenten van de Friese Poort Drachten. Net als de leerlingen was ook Max de Haan erg enthousiast ‘Siet ik mar wer yn groep 7 of 8, wat in prachtich guod!’.
Leren programmeren met de LEGO Robot
De leskist is onderdeel van het onderwijsproject Bouwen aan Ambitie, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt op basisscholen en voortgezet onderwijs in Achtkarspelen. Alle deelnemende scholen in Achtkarspelen, 14 in totaal, hebben deze leskist ontvangen. ICT-studenten van de Friese Poort Drachten bezoeken de komende weken de basisscholen om workshops te geven in het leren programmeren met de LEGO Robot. De leerlingen van Singelland bezoeken het Nordwin College om daar de LEGO Mindstorms workshops te volgen. Naast een LEGO Robot bevat de kist factsheets over 3D printen, ondernemerschap en Skiednisklip (interactief en onderzoekend leren).
Frysklab en meer ICT-activiteiten
De bus van Frysklab, het mobiele FABLAB van Bibliotheekservice Fryslân, was ook aanwezig bij de Tarissing. Groep 8 leerlingen volgden workshops over hoe je een ontwerp voor de 3D printer maakt en er werd gewerkt met de programmeersoftware Scratch. De komende maanden staan nog meer activiteiten op het programma waarbij leerlingen hun ICT-vaardigheden kunnen ontwikkelen.
Bouwen aan Ambitie
Het project Bouwen aan Ambitie is in het schooljaar 2011/2012 van start gegaan in Achtkarspelen. Elk jaar kent dit project een ander thema. Dit schooljaar is de centrale vraag hoe de ICT-vaardigheid van leerlingen vergroot kan worden zodat, deze aansluit bij de vraag van het bedrijfsleven. Leerlingen ontwikkelen tijdens deze editie van Bouwen aan Ambitie naast ICT-vaardigheden ook andere essentiële vaardigheden voor het leven in de 21e eeuw zoals creatief denken, systematisch redeneren en samenwerken. Aan het project doen meer dan 500 leerlingen mee uit het basis-, voortgezet- en beroeps onderwijs.