WADDENGEBIED – Een hoop oude perenbomen in de Waddenzee zitten vol leven, ruim een jaar nadat het daar onder water is aangebracht. De perenbomen vormen kunstmatige riffen, die het drijfhout moeten vervangen dat vroeger nog regelmatig in zee belandde.
“Binnen hele korte tijd zagen we dat de rifjes goed begroeid waren en dat er om de rifjes heen meer dieren voorkwamen”, zegt Oscar Franken van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Dat verbaast Franken wel een beetje. “We weten wel dat dingen onder water begroeid raken, maar dat dit zo snel zou gebeuren, was wel een verrassing.”
Paalworm
Dit jaar zijn de rifjes voor de tweede keer boven water gehaald. “Toen hebben we ook paalworm gevonden”, zegt Franken. Die dieren zijn al bezig met het afbreken van het hout, maar de verwachting is dat de boompjes nog wel jaren mee kunnen.
Volgens Franken zou het mooi zijn als de rifjes uiteindelijk helemaal uit het systeem verdwijnen. “Hoe mooi zou het zijn als we een materiaal bieden waarop soorten zich kunnen vestigen en dat het materiaal naar verloop van tijd uit het systeem verdwijnt en dat het systeem uiteindelijk zichzelf in stand houdt.”
Vroeger dreef er veel meer hout in de zee. Door het aanleggen van dammen en sluizen, is de houtaanvoer veel kleiner. De rifjes zijn verstevigd met beton. Dat is gedaan zodat het hout de scheepvaart niet hindert.
Bron: Omrop Fryslân