KOLLUM – Voor ongeveer 80 belangstellenden hield professor dr. Niels Taatgen woensdagavond een lezing over kunstmatige intelligentie en de computer van de toekomst. De lezing begon met de uitleg hoe wij al ruim 50 jaar de logica hanteren voor het ontwerpen van computers die we inzetten voor al onze zaken en alle functies op het internet. Daarbij werken alle systemen met het binaire stelsel dat wil zeggen de 0 en 1.
Wij als mensen gebruiken onze hersenen totaal anders. Ons hoofd is één groot neuraal netwerk met miljarden berichten die we super efficiënt en met weinig vermogen (20 watt) aansturen. De grondgedachte is ontstaan of we computers niet op de zelfde manier kunnen laten werken via een eigen gebouwd neuraal netwerk.
Het eerste deel van zijn lezing was nog makkelijk te volgen maar het deel daarna was taaie kost (een universitair college). Het werd na de pauze weer wat makkelijker te volgen door de vragen die werden gesteld door de interviewer Eddie Lycklema a Nijeholt. Vervolgens mocht de zaal vragen stellen waarbij werd stilgestaan of AI (kunstmatige intelligentie) een vloek of een zegen voor de mensheid zou zijn. Gezichtsherkenning is bijvoorbeeld al aan banden gelegd, dit met het oogpunt van privacy. De Europese commissie is al bezig met wetgeving op dit gebied maar zoals vaker gaan de ontwikkelingen veel sneller dan het proces van wetgeving.
De nieuwe tool Chatgtp wordt al heel veel gebruikt en bepaalde banen zullen verloren gaan. Maar er zijn ook ontwikkelingen die juist positief kunnen zijn zoals het inzetten van AI binnen de gezondheidszorg. Er is nog veel onzekerheid op het gebied van AI maar één ding is duidelijk, het zal ons leven sterk gaan beïnvloeden, net zoals de introductie van het internet 30 jaar geleden.
Al met al was het een geslaagde eerste lezing van dit theaterseizoen. Het goede doel voor de avond was de voedselbank van Kollum. De opbrengst was € 145,-.