De zogenaamde stekjes zijn bijzonder vormgegeven banken of verblijfsplaatsen. Het idee voor het project “12 stekjes in Noordoost Fryslân” is voortgekomen uit de Fryske Fiersichten in 2006. Er zijn toen ideeën verzameld voor de toekomst van Fryslân. Eén initiatief hieruit heeft geleid tot het plaatsen van de door kunstenaars en architecten ontworpen stekjes in het landschap van Noordoost Fryslân. Het plaatsen van de stekjes zou de gastvrijheid van de provincie positief beïnvloeden, zo luidde de gedachte achter het plan.
Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland zijn vorig jaar samen aan de slag gegaan met het project. Financieel worden de stekjes o.a. mede mogelijk gemaakt door de deelnemende gemeenten, de Provincie Fryslân en de EU. De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradiel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel krijgen elk twee speciaal voor hun locaties onworpen stekjes. De plaatsen van de stekjes zijn door Landschapsbeheer Friesland samen met de bevolking bepaald.
Keunstwurk heeft in 2010 drie verschillende trajecten georganiseerd om een zo breed mogelijke groep kunstenaars en ontwerpers bij het project te betrekken. Zo was er ten eerste een prijsvraag met open inschrijving voor de ontwerpen van de stekjes op vijf locaties. Deze heeft uiteindelijk 140 inzendingen heeft opgeleverd. Verder zijn er masterclasses gehouden voor twee locaties, waar jonge talenten aan deelnamen. Tenslotte zijn er voor drie plekken opdrachten verstrekt aan gerenommeerde kunstenaars.
De jury bestond uit twee adviseurs van Keunstwurk, een adviseur van Landschapsbeheer Friesland, twee vertegenwoordigende ambtenaren van deelnemende gemeenten en twee externe kunst- en materiaalexperts. Meer informatie over het project is te vinden op: http://12stekjes.keunstwurk.nl
Op de foto: De prijsvraagwinnaressen van het ontwerp voor het stekje bij Rintjehoek te Kollumerpomp en de grondeigenaren, op de historische zeedijk. De ontwerpsters dragen samen de maquette van hun ontwerp voor het stekje: ‘Riisdaam, de altyd blinkende batsen’.
V.l.n.r. ontwerpster Deborah Tienstra, grondeigenares Aaltsje Rispens, ontwerpster Kristien Pilat en grondeigenaar Siebe van der Ploeg