Kramer denkt verzet tegen nieuw azc Dokkum te begrijpen: “Asielbeleid klopt niet” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Kramer denkt verzet tegen nieuw azc Dokkum te begrijpen: “Asielbeleid klopt niet”

zaterdag 20 januari 2024

DOKKUM – Het asielbeleid schiet al jaren tekort en heeft ervoor gezorgd dat het verzet tegen de komst van nieuwe asielzoekerscentra rondom is gegroeid. Dat zeg burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân, in it Polytburo bij Omrop Fryslân. Hij ziet dat ook terug in zijn gemeente. Een recent draagvlakonderzoek voor een nieuw azc in Dokkum laat zien dat de meeste mensen geen nieuw opvangcentrum willen. De gemeente lijkt toch voort te zetten. Het zorgt voor een dilemma voor de gemeenteraad, ziet Kramer.

“Het was de keuze van de raad om zo’n draagvlakonderzoek te doen”, zegt de burgemeester. “Wij hadden dat als college niet voorgesteld. De keuze van de raad moet je dan accepteren.” Net wat minder dan 40 procent van de inwoners reageerde op het onderzoek. Daarvan heeft 60 procent van de deelnemers zich tegen de komst van een nieuw azc in Dokkum uitgesproken. De weerstand komt voor Kramer niet als een verrassing. “Je weet dat als er ergens een azc komt, dat er dan weerstand is en het draagvlak niet heel groot is. Na verloop van tijd wordt dat wel beter.” Volgens Kramer zitten er wel nuances in het onderzoek: “60 procent is negatief tot zeer negatief over het plan, maar van die mensen zeggen sommige dat ze er wel voor open staan als het maar tijdelijk is, of met minder mensen.”

Ook bij het feit dat meer dan de helft van de mensen negatief is over de komst van een nieuw centrum plaatst Kramer een kanttekening. Als je de mensen die wel voor een kleiner azc zijn meetelt, kom je volgens hem wel op een meerderheid van 56 procent die positief is. Dat er hoe dan ook veel weerstand is tegen de komst van een azc verbaast de burgemeester niet. “Je hoort het overal in de gemeenschap. De oorzaak is het Nederlandse asielbeleid, dat gewoon niet klopt.” “In 2018 zijn al die azc’s gesloten en daardoor heb je nu al die opvangproblemen.” Kramer legt de schuld daarvan bij het kabinet dat er destijds zat. “Je had een reservecapaciteit moeten overhouden.” Kramer haalt voor zijn eigen gemeente hoop uit het verleden. De ervaringen met azc’s in Dokkum waren tot nu toe volgens hem positief. “Dat geeft ook vertrouwen dat als je het wel doet, je met verloop van tijd het draagvlak kan vergroten.”

Dilemma

Het lijkt erop dat de uitslag voor de gemeenteraad geen belemmering is voor een onderzoek naar geschikte locaties voor het asielzoekerscentrum. Dat terwijl het hun eigen idee was om het onderzoek naar draagvlak te laten doen. “Daar ligt ook een dilemma voor de gemeenteraad, hoe ga je daarmee om?” Hij kan zich voorstellen dat mensen het niet zullen snappen. “Dat geeft ook aan dat je dit voor het vervolg van het proces heel goed uit moet leggen.” De gemeenteraad neemt 1 februari een besluit over dat vervolg. Op diezelfde dag wordt mogelijk ook de landelijke spreidingswet al van kracht. Met die wet kunnen gemeenten voortaan worden verplicht om asielzoekers op te vangen. “Ik vind de spreidingswet een noodzakelijk kwaad”, zegt Kramer erover. Hij vindt dat de wet aan de autonomie van de gemeenten raakt. “Maar de opvang van die mensen stokt en wij kunnen toch niet hebben in Nederland dat mensen in het gras moeten slapen. Dus daar moet wat aan worden gedaan.”

Verplichtingen

Met de stemming van 1 februari moet meer duidelijk worden over het vervolg van de plannen voor een nieuw azc in Dokkum. Het COA vraagt om opvanglocaties voor tenminste 250 mensen, zodat zij daar begeleiding bij kunnen bieden, vertelt Kramer. Met één zo’n azc voor 250 mensen zou de gemeenten volgens hem ook direct aan zijn verplichtingen voldoen. Mocht de gemeente doorzetten met de plannen voor een nieuw azc, dan zal die locatie nog niet direct klaar zijn voor gebruik, verwacht Kramer.  “Niet voor de zomer.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?