Saniweb
Kraanwater in Fryslân ‘harder’ dan Nederlands gemiddelde
maandag 15 mei 2023
LEEUWARDEN – Overijssel heeft gemiddeld het ‘hardste’ kraanwater van Nederland. Dit komt naar voren uit een analyse van Saniweb op basis van cijfers van waterhardheid.nl. Met een provinciaal gemiddelde van 9,65 dH° blijft de provincie Groningen (9,35 dH°) en Noord-Holland (8 dH°) voor.
De sanitairspecialist deed onderzoek naar de waterhardheid per provincie in Nederland. De hardheid van ons drinkwater wordt bepaald op basis van de hoeveelheid kalk die erin zit. De waterhardheid wordt geduid in dH°. Hoe hoger dit getal, hoe harder het water in die provincie. Uit
de analyse komt naar voren dat naast Overijssel, Groningen en Noord-Holland, ook in Noord-Brabant en Friesland de hardheid van het water boven het landelijk gemiddelde van 7,69 dH° ligt.
Zuid-Holland en Flevoland
Het gemiddeld ‘zachtste’ water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde. “De waterhardheid verschilt inderdaad per regio. Dit komt omdat de herkomst van het water anders is”, zegt professor Jan Peter van der Hoek, specialist op het gebied van drinkwater. “In West-Nederland komt ons drinkwater uit de grote rivieren. Dan weten we behoorlijk goed wat de hardheid in het water is. Wanneer drinkwater gewonnen wordt uit grondwater, kan het zelfs per postcode verschillen hoe hard het water is.”
Uit onderzoek van Saniweb blijkt dat schoonmaken een grote ergernis is. In 16 procent van de Nederlandse badkamer is veel kalkaanslag aan de wanden en vloeren. “In heel veel delen van Nederland wordt het water al onthard. Dit gebeurt door centrale ontharding, gelijk bij de zuivering. Ook zie je steeds meer dat consumenten een waterontharder aanschaffen voor thuis”, legt Van der Hoek uit. Dit ziet Saniweb terug in de interne cijfers. In vergelijking met 2018 is het aantal verkopen met 429% gestegen. “Die ontharding is eigenlijk vooral voor het comfort: minder kalkaanslag waardoor je minder moet schoonmaken en een langere levensduur van sanitair.”
Issues rondom drinkwater
Van der Hoek merkt op dat waterhardheid onder Nederlanders een groot topic is. Maar volgens de hoogleraar zijn er nog veel belangrijkere dingen op het gebied van drinkwater. “Waterhardheid is bijvoorbeeld niet slecht voor je gezondheid. Hoewel veel mensen dit wel denken. Bestrijdingsmiddelen en PFAS in bronnen van ons drinkwater, dat zijn pas echt belangrijke onderwerpen op dit gebied.” En dat is niet het enige, wil Van der Hoek benadrukken. “De bronnen van drinkwater in Nederland worden bedreigd. Zowel kwalitatief als in beschikbaarheid. Daar moeten we de aandacht op richten. In periode van droogte zien we steeds vaker tekorten. Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd maar kraanwater uit de kraan komt. Dat zie je in andere landen, zelfs in België, al veel meer. Nederland heeft geluk dat er genoeg grote rivieren zijn.” Het gehele overzicht per provincie is
hier te vinden.
Auteur: Redactie RTV NOF
Saniweb