KOLLUMERSWEACH – Afgelopen zondag had de Protestantse gemeente van Kollumerzwaag iets bijzonders te vieren. Na een periode van twee jaar zonder vaste predikant, mocht de gemeente eindelijk een nieuw predikantsechtpaar verwelkomen: ds. Jelle de Kok en ds. Ineke de Kok-Mellema, afkomstig uit Wilsum. Beide predikanten gaan in deeltijd werken, elk voor vijftig procent. Daarnaast blijft ds. Jelle de Kok actief als ambulant predikant in Bolsward en zal hij zijn werkzaamheden voor de organisatie “Leven uit de Bron” voortzetten, waar hij kerkelijke gemeenten ondersteunt met coaching en cursussen.
De bevestiging van hun ambt werd uitgevoerd door ds. H. de Jong uit Surhuisterveen, bijgestaan door de pastoraal werker en de jongerenwerker van de gemeente van Kollumerzwaag. Na afloop sprak de voorzitter van de kerkenraad zijn dank uit en uitte zijn vreugde namens de gemeente over de vervulling van de vacature. Als welkomstgeschenk ontvingen de nieuwe voorgangers een boom die geplant wordt in Israël, voorzien van een persoonlijk certificaat. Dit symbolische geschenk kan door het echtpaar bezocht worden tijdens een toekomstige reis naar Israël.
In verband met Vaderdag kozen beide voorgangers voor een bijpassend thema tijdens de dienst. Ds. Ineke de Kok richtte zich op het thema “Leven tot eer van de Vader” en gebruikte de metafoor van het licht: hoe dichter men bij Jezus blijft, hoe helderder dat licht doorstraalt in en vanuit de gemeente. Ds. Jelle de Kok sprak over “De zorg van de Vader” en benadrukte dat wanneer men primair Gods bedoelingen zoekt, men zal ontdekken dat de Vader voor hen zorgt. Na de dienst waren er nog enkele sprekers die de nieuwe predikanten het beste wensten, waarna de vele bezoekers hen persoonlijk konden feliciteren. De muzikale omlijsting van de dienst werd verzorgd door organist Auke de Boer, de eigen band Highway, en het Gelegenheidskoor “Sa nou en dan”.
Het liturgische bloemstuk, dat voor deze speciale dienst was gemaakt, was voor het domineesechtpaar. De uitleg van het bloemstuk was als volgt: “De bloemen in de schikking zijn rood, dit is de kleur van leven, van liefde, van de Heilige Geest, en staat voor geestdrift. Het groen dat is gebruikt is de kleur van de hoop, en verwijst ons naar de toekomst, die we samen hoopvol tegemoet gaan. De bessen en vruchten zijn er als teken van : vruchten van de Geest en vrucht dragen. De drie steunstokken verwijzen naar de verbondenheid tussen Hemel en Aarde. Hierop steunen bloemen en vruchten. De krans in het stuk, de cirkel, is de kring van de gemeente. We zijn verbonden met elkaar en hopen naar elkaar toe te groeien. De krans is onder andere bekleed met klimop – dit hecht zich gemakkelijk en betekent trouw zijn. De open Bijbel tenslotte, verwijst naar de dienaars van het woord, maar ook naar het woord van God, dat ons steeds moet samenbinden, en waaruit wij ons menszijn gestalte krijgen”.