Vanaf 22 januari tot en met 2 februari 2020 was het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Soensterdijk te Kollumerpomp.
Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – stond het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen waren verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Het monument was een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.
Het bestuur van Dorpsbelang Kollumerpomp vindt dat er aandacht moet worden besteed aan deze vrijheid waarvoor velen hun leven hebben gewaagd en waarvan wij nu al 75 jaar mogen genieten. Zeker in deze crisistijd van beperkingen en maatregelen die op dit moment de maatschappij ontwrichten. Daarom is er een project bedacht waarmee Paulus Hoekstra (bestuurslid Dorpsbelang) samen met dorpsbewoners Martijn Tiesinga en Bert Kingma aan de slag gingen.
Aan de hand van oude archiefstukken hebben zij 4 doeken laten maken met daarop het wapen van Kollumerpomp en het logo van ’75 jaar vrijheid’. Daarnaast enkele doeken met oude foto’s uit de oorlogstijd en de jaren daarna, waarbij het Verzetsmonument op de dijk centraal staat.Dit geheel kan voor een groot deel van dit jaar worden bewonderd binnen de dorpskern van Kollumerpomp.