Kollumerpomp gaat “Foarút mei bern en doarp” · Foto('s): Dineke van der Laan
  Dineke van der Laan

Kollumerpomp gaat “Foarút mei bern en doarp”

donderdag 07 september 2023

KOLLUMERPOMP – Nu de scholen weer zijn begonnen is er ook voor de basisschoolleerlingen uit Kollumerpomp een nieuwe fase aangebroken. In het begin van dit jaar sloot de basisschool in het dorp. Hoewel dit een erg trieste zaak was, zetten de bewoners toch de schouders eronder om deze negatieve spiraal om te buigen naar een positieve spiraal.

Al vrij snel na het bericht van de schoolsluiting staken enkele bewoners de koppen bij elkaar en richten zij de Stichting Pompster Vervoer op. Hiermee kon een start worden gemaakt met een bijzonder project, met als slogan `Foarút mei bern en doarp`. Dit betreft een leefbaarheidsproject voor het versterken van de leefbaarheid en sociale contacten in Kollumerpomp door middel van de aanschaf van duurzame volledig elektrische busjes.

Vakgarage Kooistra uit Kollumerpomp was een belangrijke factor in dit geheel en heeft dit project op verschillende fronten gesteund. Gemakkelijk was de weg naar de realisatie niet, want vooral banken en verzekeringen, waren grote struikelblokken in het geheel. Maar alle inzet van verschillende partijen werd bekroond toen deze week de officiële overhandiging van de sleutels van 2 duurzame 9-persoons- busjes door Vakgarage Kooistra aan het bestuur van Stichting Pompster Vervoer plaatsvond. De start van het Pompster Vervoer is een feit!

In eerste plaats is de vrijwillige vervoersdienst bedoeld voor de schoolkinderen, zodat zij naar basisscholen in omliggende dorpen vervoerd kunnen worden. Maar de stichting wil de busjes ook in gaan zetten voor multifunctioneel vervoer, zoals het vervoer van ouderen en hulp-behoeftigen, maar ook bij andere activiteiten voor dorpsgenoten, zolang het de leefbaarheid van het dorp bevordert en het de mensen met elkaar verbind. Bovendien is het doel om het dorp aantrekkelijker te maken om te blijven wonen en om in te komen wonen. Kortom een positieve boost op verschillende vlakken voor het hele dorp.

Verschillende fondsen en overheidsinstanties werden aangeschreven om de financiën bijeen te krijgen om een aantal busjes aan te kunnen schaffen. Door de financiële ondersteuning van het project door de gemeente Noardeast-Fryslân, met een bijdrage vanuit het Dorpen en Wijkenfonds, Stichting Arlanta, het Iepen Mienskipsfûns en diverse andere fondsen zijn er een tweetal 9-persoons busjes aangeschaft. Om het project draaiende te houden is er een sponsoractie op touw gezet, in eerste instantie “Vrienden van het Pompster Vervoer”, wat zal worden gevolgd door het vragen van bedrijven uit de omgeving om dit mooie initiatief financieel te willen steunen en daardoor voor de toekomst te kunnen blijven behouden.

Het bestuur van de stichting, wat bestaat uit 4 personen waaronder 2 MR leden van de voormalige basisschool, heeft echter nog meer intenties. De tweede fase van het project is de aanschaf van een derde vervoersmiddel. Maar eerst ligt de focus op het goed organiseren van het leerlingenvervoer en vervolgens het ouderenvervoer. Het beleid van de stichting is er op gericht dat de inzet van vervoersmiddelen een continue voorziening wordt voor Kollumerpomp, dus ook voor toekomstige generaties.

De personen die op de foto staan zijn: Voor v.l.n.r. Bregtje Kingma, Fennie Kooistra (Vakgarage Kooistra), Menno van der Veen, Denian Kooistra (Vakgarage Kooistra) Achter v.l.n.r. Klaas Kingma en Martijn Tiesinga

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?