De gemeente Kollumerland c.a. wil de scheiding van afval stimuleren en stelt daarom aan de eerste 250 aanmelders een gratis keukenemmertje voor het Groente-, Fruit- en (klein) Tuinafval beschikbaar. Wethouder Jelle Boerema van Kollumerland c.a. reikte onlangs het eerste emmertje uit aan mevrouw Geppie de Haan uit de Triemen. Deze actie is, na de campagne ‘Groen in Groen’, de korte film ‘afval scheiden wat je scheiden kunt!’ en de ‘recyclemanager’ de volgende stap in het communicatietraject over recycling en afvalscheiding.
Waar verkrijgbaar?
De emmertjes met een rol van de bijbehorende zakjes kunnen, zolang de voorraad strekt, binnenkort worden afgehaald bij de nieuwe Kringloop/recyclewinkel ‘Raderwerk’ op de Voorstraat 122 te Kollum. Ook kan men zich nu aanmelden voor een gratis emmertje bij de gemeente via het telefoonnummer 14 – 0511 of via e-mail gemeente@kollumerland.nl.
GFT-emmertje
Het kunststoffen emmertje kan op het aanrecht worden geplaatst, heeft een goed afsluitbaar deksel en wordt geleverd met composteerbare zakjes van maiszetmeel. Hierdoor is er geen sprake van schimmels en/of vieze geurtjes. Het biologisch afbreekbare zakje kan zonder probleem in de groene container worden gedeponeerd. Het plastic emmertje blijft droog en schoon en is eenvoudig te reinigen.
Wat mag er in GFT-emmertje?
Loof en schillen van groenten, fruit en aardappelen, gekookte etensresten (ook jus, vet, graten en botjes), kaas- en broodkorsten, eierschalen, (doppen van) pinda’s en noten, koffiefilters, koffiedik, theebladeren en theezakjes, snijbloemen en kamerplanten, gras, bladeren en stro, klein snoeiafval en planten uit de tuin (geen grond), mest van kleine huisdieren, kattenbakkorrels met Milieukeur. LET OP! Zand, grond en grind mogen niet in het GFT-emmertje!
Meer keukenafval in groene container
Met dit hulpmiddel hoopt de gemeente dat er meer keuken afval in de groene container belandt. Tot op heden bestaat dertig procent van het afval in de grijze container nog uit Groente-, Fruit- en (klein) Tuinafval (GFT) . Dit is zonde, want de grondstoffen in het GFT kunnen dan niet volledig worden hergebruikt. Het is ook duurder, omdat afval in de grijze container ongeveer € 30, – per ton meer kost dan de verwerking van GFT via de groene container. Dat komt in de hele gemeente neer op € 24.000,- per jaar.